FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski Odbor za pravosuđe podržao izmjene Kaznenog zakona

ZAGREB, 9. svibnja 2006. (Hina) - Matični saborski Odbor za pravosuđepodržao je danas konačni tekst predloženih izmjena Kaznenog zakonakojima Vlada namjerava pooštriti kazne za veći broj kaznenih djela teujednačiti sudsku praksu kod izricanja kazni.
ZAGREB, 9. svibnja 2006. (Hina) - Matični saborski Odbor za pravosuđe podržao je danas konačni tekst predloženih izmjena Kaznenog zakona kojima Vlada namjerava pooštriti kazne za veći broj kaznenih djela te ujednačiti sudsku praksu kod izricanja kazni.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin naglasila je da je osnovna intencija zakonskih izmjena pooštriti sankcije, ali i uvjete za sudsko ublažavanje kazni te kriterije za izricanje uvjetne presude i uvjetnog otpusta iz zatvora. Posebno je istaknula oštrije kazne za zlouporabu opojnih droga, lihvarenje i seksualno zlostavljanje djece. Iznijela je Vladino mišljenje, zašto se unatoč najavama, nije išlo na uvođenje kaznenog djela za veličanje totalitarnih režima i ideologija rekavši da je osnovana radna skupina koja će tu problematiku pokušati riješiti drugim propisima.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) prigovorila je da će povećanje kazni za zlouporabu droga, odnosno zatvorsko kažnjavanje i za najmanje količine droge, u nemogući položaj dovesti sudove, a posebno zatvore koji su, kaže, već i danas pretrpani.

"To će izazvati slom zatvorskog sustava, a postoji opasnost da će sudovi zbog toga početi izricati oslobađajuće presude", upozorila je ocjenivši da se oštro treba ići prema dilerima, a ne onima koji posjeduju minimalne količine opijata. Odgovorio joj je pravni stručnjak Davor Krapac, vanjski član Odbora, naglasivši da se u praksi neće događati da se zbog grama marihuane ili 2-3 ectasya ide u zatvor jer da će o tome Državno odvjetništvo voditi računa. Predsjednik Odbora Emil Tomljanović (HDZ) predložene je promjene ocjenio kvalitetnim temeljem za ujednačavanje sudske i kazneno pravne prakse.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙