FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 11. travnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30sati.
ZAGREB, 11. travnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor u današnjem nastavku zasjedanja raspravlja o Prijedlogu zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu. Umjesto sadašnjih dviju, Obavještajne agencije i Protuobavještajne agencije, poslove civilne obavještajne službe ubuduće bi obavljala jedna, Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), dok bi poslove vojne obavještajne službe obavljala Vojna sigurnosno-obavještajna agencija (VSOA). Rad sigurnosno-obavještajnih agencija nadzirali bi Hrvatski sabor, Predsjednik Republike, Vlada, Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost i Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih službi. Parlamentarni nadzor obavljao bi i Odbor za nacionalnu sigurnost, koji bi mogao obaviti i neposredan nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija.

ZAGREB - Vladin prijedlog novog zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu podijelio je danas saborske klubove - oporba upozorava da će se razina građanskog nadzora smanjiti, a vladajući ističu da će sustav biti racionalniji, a službe učinkovitije. Šime Lučin iz SDP-a usprotivio se prijedlogu da se primjena odredbe po kojoj bi na čelu parlamentarnog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost bio zastupnik najveće oporbene stranke odgodi do slijedećih parlamentarnih izbora. Budući da bi se predloženim zakonom bez odgode smanjio djelokrug Vijeća za civilni nadzor obavještajnog sustava, Lučin upozorava da bi tako razina ukupnog nadzora do sljedećih izbora bila niža od sadašnje. Ivan Jarnjak iz HDZ-a oporbi je spočitnuo što sadašnju vlast proziva za nedemokratičnost, iako je sama, dok je bila na vlasti, iz svojih redova imenovala i predsjednika i potpredsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost.

ZAGREB - Američki veleposlanik u Hrvatskoj Ralph Frank danas je u Ravnateljstvu policije predao opremu namijenjenu suzbijanju trgovine ljudima, vrijednu 72.000 dolara. Protokol o donaciji opreme - računala, pisača, faks uređaja i digitalnih kamera - potpisali su američki veleposlanik i hrvatski ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin. Opremu koju je MUP-u darovala američka Vlada bit će raspoređene po policijskim postajama i graničnoj policiji. Američki veleposlanik Frank i ministar Kirin potpisali su i dodatni protokol o suradnji na policijskim poslovima kojim je predviđeno 3,8 milijuna dolara pomoći MUP-u, Ministarstvu pravosuđa i Državnom odvjetništvu. "Vjerujem da Hrvatska ima odlučnosti preuzeti vodeću ulogu u regiji u sprječavanju trgovine ljudima i kaznenom postupanju u tim slučajevima, te da radi na jačanju regionalne suradnje", rekao je veleposlanik Frank.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙