FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radna skupina za proširenje Vijeća EU-a u Hrvatskom saboru

ZAGREB, 5. svibnja 2006. (Hina) - Predsjednik Nacionalnog odbora zapraćenje pregovora Ivica Račan i predsjednik Odbora za europskeintegracije Neven Mimica primili su u petak Radnu skupinu zaproširenje Vijeća Europske unije koja je kazala da je zasad zadovoljnaprocesom screeninga te da prima izvješća o dobroj pripremljenostiHrvatske, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.
ZAGREB, 5. svibnja 2006. (Hina) - Predsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Ivica Račan i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primili su u petak Radnu skupinu za proširenje Vijeća Europske unije koja je kazala da je zasad zadovoljna procesom screeninga te da prima izvješća o dobroj pripremljenosti Hrvatske, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

"Predstavnica Austrije, kao trenutno predsjedavajuće zemlje EU-a, Bernadette Klosch, ustvrdila je da dosad proces screeninga dobro napreduje, a Bruxelles prima izvješća o dobroj pripremljenosti Hrvatske i hrvatskih pregovarača", kaže se u priopćenju Sabora.

Cilj je posjeta Radne skupine, u kojoj su predstavnici 25 država članica EU-a, bliže upoznavanje s Hrvatskom, njezinom vanjskom politikom, strukturom za vođenje pregovora o pristupanju EU-u, te s tijekom pregovaračkog procesa.

Radna skupina trenutno je najvažnija radna skupina Vijeća EU-a za RH, budući da ona raspravlja o svim poglavljima pregovora odnosno u ovoj fazi o svim izvješćima o screeningu.

"Svjesni smo da brzina i kvaliteta pregovora ovise o nama samima u Hrvatskoj", naglasio je Račan, dodavši da je jednako bitno pravovremeno pripremiti pregovaračke pozicije Hrvatske i definirati strateške ciljeve.

Mimica je naglasio važnost informiranja javnosti o europskim institucijama i EU, te procesom pregovora i pristupanja. Izrazio je uvjerenje da hrvatska javnost u konačnici neće biti prepreka ulasku Hrvatske u EU.

Račan je rekao da Hrvatska nije zadovoljna postotkom potpore javnosti, a jedan od uzroka nalazi u činjenici nedovoljne informiranosti i još uvijek nedovoljnog rada državnih institucija sa građanima na približavanju tema vezanih za EU.

Između ostalog na sastanku su također razmijenjena mišljenja o nekim pitanjima koja će biti predmet pregovora, uključujući pitanje stjecanja nekretnina za strance u Hrvatskoj, dodaje se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙