FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Finski ministar vanjskih poslova posjetio Hrvatski sabor

ZAGREB, 27. travnja 2006. (Hina) - Europska perspektiva Hrvatske jasnaje, kao i njezin pozitivan utjecaj na stabilnost čitave regije, ukojoj preuzima ulogu predvodnika i jača regionalnu suradnju, rekao jeu četvrtak finski ministar vanjskih poslova Erkki Tuomioja u razgovorus predsjednikom Odbora za europske integracije Hrvatskog saboraNevenom Mimicom, priopćeno je iz saborskog ureda za odnose sjavnošću.
ZAGREB, 27. travnja 2006. (Hina) - Europska perspektiva Hrvatske jasna je, kao i njezin pozitivan utjecaj na stabilnost čitave regije, u kojoj preuzima ulogu predvodnika i jača regionalnu suradnju, rekao je u četvrtak finski ministar vanjskih poslova Erkki Tuomioja u razgovoru s predsjednikom Odbora za europske integracije Hrvatskog sabora Nevenom Mimicom, priopćeno je iz saborskog ureda za odnose s javnošću.

Glavna tema radnog sastanka Mimice i Tuomioje bila je parlamentarna dimenzija u procesu pristupanja neke zemlje EU i važnost pružanja parlamentarne potpore tijekom pregovaračkog procesa, kaže se u priopćenju.

"Finska, koja preuzima predsjedanje EU od Austrije, smatra neupitnom budućnost Hrvatske u EU kao punopravne članice", navodi se u priopćenju.

Finski ministar ustvrdio je, prema priopćenju, kako se svaka zemlja mora individualno vrednovati po svojim postignućima u reformama koje pripremaju zemlju za članstvo u EU.

Neven Mimica govorio je o glavnim zadaćama Odbora za europske integracije, onoj na planu usklađivanja zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom, kao i razmatranju europskih tema i pripremanju parlamenta za vrijeme kada će zemlja biti članica EU. Kao najveći doprinos parlamenta čitavom tom procesu istaknuo je uspostavu parlamentarnog konsenzusa po pitanju pristupa Hrvatske EU kao hrvatskog vanjskopolitičkog prioriteta, gdje ne postoje parlamentarne stranke koje su protueuropski orijentirane.

Također je, prema priopćenju, naglasio da je Hrvatska u procesu eurointegracija vrlo aktivna ne samo u Hrvatskoj, već i u čitavoj regiji.

"Hrvatska želi biti što bliža svojim susjedima, kao što želi biti što bliža EU i spremna je preuzeti dio svoje odgovornosti za budućnost tih zemalja i čitave regije", rekao je Mimica.

Dodao je da Hrvatska istodobno zagovora EU kod zemalja regije, a zemlje regije kod EU, jer smatra da sve one trebaju biti ohrabrene u provođenju reformi i približavanju EU.

Izrazio je uvjerenje da će Hrvatska biti spremna u relativno kratkom vremenu za članstvo u EU, do 2007. ili 2008., ali je kao najvažniju stvar istaknuo spremnost zemlje za prijam u članstvo EU, što se postiže provođenjem reformi, a točan datum formalnog stupanja u članstvo ocijenio je manje bitnim, stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙