FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proizvođači zinfandela posjetit će Hrvatsku, pradomovinu "miljenika kalifornijskih vinogradara"

ZAGREB, 8. svibnja 2006. (Hina) - Kalifornijska Udruga potrošača iproizvođača zinfandela (ZAP), kojemu je pradomovina Hrvatska, u sklopusvog krstarenja Sredozemljem posjetit će 9. svibnja Dubrovnik, te ćese tom prigodom upoznati s hrvatskim vinogradarstvom i vinarstvom.
ZAGREB, 8. svibnja 2006. (Hina) - Kalifornijska Udruga potrošača i proizvođača zinfandela (ZAP), kojemu je pradomovina Hrvatska, u sklopu svog krstarenja Sredozemljem posjetit će 9. svibnja Dubrovnik, te će se tom prigodom upoznati s hrvatskim vinogradarstvom i vinarstvom.

Bit će to prvi susret američkih potrošača i proizvođača zinfandela s hrvatskim proizvođačima, izvijestio je na internetskim stranicama Glas Amerike (VOA).

Prije nekoliko godina genetičari kalifornijskog sveučilišta riješili su jednu od najvećih nepoznanica u svijetu vina, utvrdivši da sorta grožđa zinfandel potječe iz Hrvatske, a ne iz Italije.

"Sorta koju mi zovemo zinfandel, zapravo je kaštelanski crljenak", utvrdili su genetičari, riješivši podrijetlo te sorte, koje je intrigiralo znanstvenike i ljubitelje vina više od 100 godina.

"Želja nam je upoznati naše članove s različitim vinogradarskim područjima u Europi, s poviješću i naslijeđem Sredozemlja, a posjet Hrvatskoj od posebnog je značaja", izjavila je izvršna direktorica kalifornijske udruge Rebecca Robinson, dodavši kako je uključivanjem Hrvatske, genetske domovine zinfandela, njihova misija postignuta i veza uspostavljena. "Šaljemo u Hrvatsku ambasadore zinfandela", napomenula je.

U Hrvatskoj će članovi ZAP-a imati priliku doznati ponešto o podrijetlu i povijesti crljenka, odnosno zinfandela, i njegovoj sadašnjoj hrvatskoj verziji. Kratko predavanje o tome održat će im profesori zagrebačkoga Agronomskog fakuleta Edi Maletić i Ivan Pejić.

"Od približno 25 početnih loza, danas postoje dva mjesta na kojima je crljenak zasađen, zajedno sa zinfandelom iz Kalifornije i primitivom iz Italije, kako bi ih se moglo usporediti i ispitati u dalmatinskim uvjetima", navodi Pejić.

Dodao je da će ove godine biti prvi značajniji urod crljenka, dogodine prvog vina, te je naveo da su se neki vinari, poput Zlatana Plenkovića, upustili u sadnju većih površina.

"Malo vina od crljenka napravljeno je i prošle jeseni i gosti iz Kalifornije imat će priliku kušati ga u Dubrovniku uz bogati izbor plavaca", dodaje.

Plavac je danas glavna crna sorta i glavno dalmatinsko crno vino, a izravni je potomak i nasljednik zinfandela.

Predstavit će ga proizvođači vina s Pelješca, gdje je glavna proizvodna zona za plavac, proizvođači PZ Dingač, Zlatan Plenković s Hvara, Badelova vinarija s Hvara, iz Ivan Dolca, a bit će tu i plavac Miljenka Grgicha i drugih.

Dugogodišnji član ZAP-a i dobar poznavatelj hrvatskih vina Richar Flores rekao je da je s hrvatskim vinarima lako raditi i da su uvijek pokazivali spremnost i želju da što više doznaju o kalifornijskom zinfandelu. "Želim vidjeti nešto osebujno hrvatsko u tim vinima", dodao je.

"To je Hrvatskoj fenomenalna prilika da se pohvali i pokaže u svjetskom vinskom tisku", ocijenio je predsjednik Obrazovne agencije iz Nape "Food and Wine Trails", koja djeluje u okviru HMS Travela, i organizator putovanja Larry Martin.

"Na taj način zemlja se bolje upoznaje, a ljubitelji dobre hrane i vina izravno se povezuju s proizvođačima što pomaže i maloj vinariji, seoskom gospodarstvu i poljoprivredi u cjelini", rekao je i najavio da u srpnju u Dubrovnik stiže nova skupina Amerikanaca - Savor Wine County magazine i Simi Winery.

Posjet stotinjak članova ZAP-a Dubrovniku poduprli su Turistička zajednica Dubrovnika, agencija Atlas i Ured hrvatske turističke zajednice u New Yorku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙