FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Češki premijer Jiri Paroubek u ponedjeljak u Zagrebu

ZagrebuZAGREB, 21. travnja 2006. (Hina) - Češki premijer Jiri Paroubekboravit će u ponedjeljak u službenom posjetu Hrvatskoj tijekom kojegće se sastati s najvišim hrvatskim dužnosnicima - svojim domaćinompredsjednikom Vlade Ivom Sanaderom, a primit će ga i predsjednikRepublike Stjepan Mesić kao i predsjednik Sabora Vladimir Šeks.
ZAGREB, 21. travnja 2006. (Hina) - Češki premijer Jiri Paroubek boravit će u ponedjeljak u službenom posjetu Hrvatskoj tijekom kojeg će se sastati s najvišim hrvatskim dužnosnicima - svojim domaćinom predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom, a primit će ga i predsjednik Republike Stjepan Mesić kao i predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

U sklopu njegova posjeta održat će se hrvatsko-češki gospodarski forum u Hrvatskoj gospodarskoj komori gdje će češki premijer imati kraće izlaganje pred gospodarstvenicima dviju zemalja.

Trgovinska razmjena dvije zemlje iznosila je u protekloj godini više od 500 milijuna američkih dolara. Hrvatski izvoz u Češku u 2005. godini iznosio je 76,7 milijuna dolara što je rast za 53.3 posto u odnosu na godinu prije. Istodobno je Hrvatska iz Češke uvezla roba u vrijednosti 434,8 milijuna dolara ili 9,9 posto više u odnosu na 2004. godinu.

U noćenju stranih turista u Hrvatskoj, gosti iz Češke su na 4. mjestu s udjelom od 8.8 posto u ukupnom broju noćenja stranih turista u 2005. godini. Lani je Hrvatsku posjetilo 615,5 tisuća čeških turista koji su ostvarili nešto više od 4 milijuna noćenja.

Politički odnosi i kontakti između Hrvatske i Češke posebice su se intenzivirali tijekom prošle godine, kada su u više navrata državni dužnosnici razmjenjivali posjete.

Sanader je boravio u službenom posjetu Češkoj u listopadu prošle godine. Tijekom dvodnevna posjeta razgovarao je s vodećim češkim dužnosnicima o daljnjim koracima Hrvatske na putu u članstvo Europske unije nakon službenog pokretanja pregovora, te o češkim iskustvima na tom planu, a važna tema razgovora bilo je i unapređivanje gospodarske i kulturne suradnje između dviju zemalja.

Hrvatski premijer rekao je tijekom svog posjeta Češkoj da Hrvatska želi motivirati češke tvrtke na ponovno korištenje luke Rijeka te za veća ulaganja u Hrvatsku.

Češka je bila u skupini zemalja koje su podupirale otvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom i 3. listopada u Luxembourgu dala je svoju bezuvjetnu potporu RH u pokretanju pregovora o pristupu u članstvo u EU.

Češki ministar vanjskih poslova Cyril Svoboda izrazio je još krajem svibnja 2005. u Pragu, u razgovorima sa svojom hrvatskom kolegicom, šeficom diplomacije Kolindom Grabar-Kitarović, češku potporu hrvatskim nastojanjima za ulazak u EU i NATO kao i spremnost Češke da pomogne Hrvatskoj na tom putu.

Paroubekova vlada u svom je programu istaknula važnost daljnjeg proširenja EU, posebno na zemlje zapadnog Balkana, jer smatra da to, zajedno s politikom novog susjedstva, predstavlja važan instrument za osiguranje sigurnosnog i gospodarskog prosperiteta u Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙