FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar pod pritiskom uoči novog pokazatelja

LONDON, 12. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara oslabio je usrijedu na svjetskim deviznim tržištima prema najvažnijim međunarodnimvalutama, kako se ulagači pripremaju za novi podatak o američkojtrgovinskoj razmjeni.
LONDON, 12. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara oslabio je u srijedu na svjetskim deviznim tržištima prema najvažnijim međunarodnim valutama, kako se ulagači pripremaju za novi podatak o američkoj trgovinskoj razmjeni.

Do podneva je tečaj dolara oslabio 0,4 posto prema euru, kojim se trgovalo po 1,215 dolara. Spustio se za toliko i prema jenu, na 118,19 jena. Švicarski franak poskupio je 0,6 posto, na 1,2947 franaka za dolar. Britanska funta poskupjela je 0,7 posto, na 1,7548 dolara.

Financijska tržišta pozorno čekaju objavu podatka o američkoj vanjskotrgovinskoj razmjeni u veljači. Većina analitičara očekuje da će manjak iznositi 67,6 milijardi dolara, nešto niže od rekordnih 68,5 milijardi zabilježenih u mjesecu ranije. Pa čak i ako se pokaže da je manjak niži od očekivanja, sumnjaju da će se dolar značajnije oporaviti.

"Ne očekujemo da će smanjivanje trgovinskog deficita dati veću i trajniju podršku dolaru u kratkome roku, obzirom na sve jača očekivanja o smanjivanju kamatnog jaza i maloj šansi da će ove godine doći do značajnije korekcije neravnoteža u međunarodnoj trgovini", rekao je Mike Carey, analitičar Calyona.

Američka valuta pritisnuta je kontinuirano visokim cijenama roba i vijestima da je Iran očito uspješno obogatio uran za upotrebu u nuklearnim elektranama.

Valutni strateg BNP Paribasa Ian Stannard smatra da će iranska potvrda tog uspjeha vjerojatno povećati apetit ulagača za izbjegavanjem rizika. "To će se, pak, pokazati negativnim za dolar", rekao je Stannard.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙