FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura stabilan nakon lošeg ZEW indeksa

LONDON, 11. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Optimistične izjaveeuropskih monetarnih zakonodavaca djelovale su kao protuteža podatku opadu povjerenja njemačkih ulagača tako da je u utorak na svjetskimdeviznim tržištima tečaj eura tek umjereno oscilirao prema dolaru,dok je jen potonuo na najnižu razinu u zadnjih mjesec dana premaameričkoj valuti.
LONDON, 11. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Optimistične izjave europskih monetarnih zakonodavaca djelovale su kao protuteža podatku o padu povjerenja njemačkih ulagača tako da je u utorak na svjetskim deviznim tržištima tečaj eura tek umjereno oscilirao prema dolaru, dok je jen potonuo na najnižu razinu u zadnjih mjesec dana prema američkoj valuti.

Tečaj eura oslabio je nekih 0,1 posto prema dolaru, na 1,2108 dolara. Istodobno, jen je oslabio 0,35 posto, na 118,7 jena za dolar.

Članovi upravnog vijeća Europske središnje banke Yves Mersch i Klaus Liebscher poduprli su očekivanja tržišta o umjerenom podizanju kamatnih stopa u eurozoni s trenutnih 2,5 posto, kazavši da je još potrebno djelovati kako bi se suzbila inflacija.

To je spriječilo veće korekcije tečaja eura, nakon što je ranije tijekom dana njemački ZEW institut objavio pad indeksa povjerenja ulagača u najvećem gospodarstvu eurozone u travnju na 62,7 indeksnih bodova, nakon mjesec dana ranije zabilježenih 63,4 boda.

Istodobno, tečaj jena oslabio je i prema euru, za 0,3 posto, na 143,74 jena. Razlog njegovoj korekciji leži u sve većem oprezu ulagača prema izgledima za skorim podizanjem kamatnih stopa u Japanu, koje su trenutno u visini nula posto.

"Čini se da postoji snažno neslaganje među članovima upravnog vijeća ECB-a - Trichet pokušava smanjiti očekivanja o podizanju kamatnih stopa, dok Liebscher govori potpuno suprotno. ZEW indeks je neznatno ispod očekivanja, no trenutno nije toliko važan. U pogledu jena, neki ulagači se nadaju nečemu agresivnijem iz Bank of Japan", ocijenio je raspoloženje na tržištu Adam Myers, valutni strateg UBS-a.

Inače, dolarom se trgovalo i po 1,3029 švicarskih franaka, dok je britanska funta stajala 1,7429 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙