FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija odgovara na Cheneyevu kritiku njezine energetske politike

LONDON, 8. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Kao odgovor na kritike američkogpotpredsjednika Dicka Cheneya kao i one upućene od strane Europskeunije (EU) o tome da Rusija energiju koristi kao političko oružje,Viktor Krištenko, ruski ministar za energetiku u ponedjeljak je zabritanski list Financial Times (FT) napisao kako je krajnje vrijeme dase zapad pomiri s ruskim napretkom na području tržišnog gospodarstva.
LONDON, 8. svibnja 2006. (Hina/AFP) - Kao odgovor na kritike američkog potpredsjednika Dicka Cheneya kao i one upućene od strane Europske unije (EU) o tome da Rusija energiju koristi kao političko oružje, Viktor Krištenko, ruski ministar za energetiku u ponedjeljak je za britanski list Financial Times (FT) napisao kako je krajnje vrijeme da se zapad pomiri s ruskim napretkom na području tržišnog gospodarstva.

"Izuzetno smo zbunjeni nedavnim komentarima zapada kojima se izvrće naša energetska politika ", stoji u članku FT-a. "Istina je u stvari da Rusija više ne posluje kao u doba SSSR-a sufinanciranjem cijene energenata svojih susjeda, već cijene određuje po principu tržišnog gospodarstva", piše Krištenko.

Članak je objavljen nakon što je Cheney iskoristio govor održan u četvrtak u Vilniusu da prozove Kremlj, navodeći kako Rusija svoje goleme izvore plina i nafte koristi kao oruđe manipulacije i ucjene za postizanje političkih ciljeva.

Rusija je zbog spora o cijeni plina u siječnju nakratko ukinula isporuku Ukrajini što je za posljedicu imalo i prekid isporuke europskim klijentima, te dovelo u pitanje pouzdanost Rusije kao dobavljača energije.

Moskva je Cheneyeve primjedbe ocijenila neutemeljenima a Krištenko je, ne spominjući Cheneya, kazao kako se ruska energetska politika kao i njezine tržišne i demokratske reforme općenito "sustavno krivo interpretiraju". "Jasno nam je da stari dojmovi teško nestaju, no vrijeme je da zapad prepozna i prizna sazrijevanje i napredak Rusije", istaknuo je.

"U času kada je Rusija krenula u ubrzanu tranziciju prema tržišnim principima, optužuje je se da politizira energetska pitanja".

Krištenko je naglasio kako se Moskva u potpunosti složila sa zahtjevima SAD-a i EU-a da ukine sufinanciranje bivših sovjetskih republika uvedeno u doba SSSR-a. "To se sufinanciranje mora okončati i to ne zbog političkih već zbog gospodarskih razloga. Liberalizacija cijena i ukidanje subvencija za energente bili su glavni uvjeti za primanje bivših sovjetskih država u Svjetsku trgovinsku organizaciju", piše Krištenko.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙