FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin: Rusija bi se trebala preusmjeriti na energetsku opskrbu Azije

MOSKVA, 26. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Ruski predsjednik VladimirPutin u srijedu je izjavio kako se Rusija, drugi najveći svjetskiizvoznik nafte, teškom mukom bori s "nepoštenom konkurencijom" naenergetskim tržištima, te da bi se trebala usredotočiti na opskrbuAzije.
MOSKVA, 26. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je izjavio kako se Rusija, drugi najveći svjetski izvoznik nafte, teškom mukom bori s "nepoštenom konkurencijom" na energetskim tržištima, te da bi se trebala usredotočiti na opskrbu Azije.

"Unatoč velikoj potražnji za energetskim resursima, svaki izgovor koristi se kako bi nas se ograničilo na sjeveru, na jugu, na zapadu. Moramo tražiti tržišta, uklopiti se u procese globalnog razvitka", izjavio je Putin, javljaju ruske novinske agencije.

"Zemlje azijsko-pacifičkog područja razvijaju se velikom brzinom i moraju s nama surađivati", dodao je Putin.

Mnoge europske zemlje zabrinute su zbog njihove rastuće ovisnosti o ruskom izvozu energenata, posebice nakon što je Moskva smanjila isporuke u Ukrajinu na samom početku godine u sporu koji je izbio oko povećanja cijena za koji se uvelike smatra politički motiviranim.

Državni plinski div Gazprom prošli je tjedan objavio da će plin prodavati drugdje ako njegovi planovi širenja u Europi budi blokirani. To je izazvalo ljutnju u Europi dok se nije povukao i kazao kako nije želio zaprijetiti svojim klijentima.

Putin je izjavio da je izgradnja gigantskog naftovoda kojim će se prevoziti 1,6 milijuna barela nafte dnevno na obalu Pacifika ključni projekt koji će Rusiji omogućiti diversifikaciju svojih isporuka. "Jedan od naših najvećih projekata jest sustav cjevovoda prema obali Tihog oceana. Prečesto se moramo mukotrpno boriti protiv nepoštene konkurencije", kazao je Putin pred vijećem za razvoj Sibira u gradu Tomsku.

Putin je u srijedu naredio da novi divovski naftovod zaobiđe Bajkalsko jezero, najdublje jezero na svijetu i stanište stotina jedinstvenih vrsta. Kazao je da će taj naftovod, koji će povezivati sibirska naftna polja s obalom Pacifika, morati graničiti s lovnim područjem na jezeru koje je vrlo trusno područje i za koje stručnjaci kažu da će biti stalno oštećivano ako se nafte bude razlijevala iz naftovoda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙