FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija neće potpisati energetsku povelju - Gazprom

LONDON, 25. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Ruski državni monopolist udistribuciji plina Gazprom u utorak je odbacio europske pozive zaratifikacijom međunarodnih sporazuma koji bi zahtijevali predajunjegovog monopola na izvoz plina Europi.
LONDON, 25. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Ruski državni monopolist u distribuciji plina Gazprom u utorak je odbacio europske pozive za ratifikacijom međunarodnih sporazuma koji bi zahtijevali predaju njegovog monopola na izvoz plina Europi.

Zamjenik izvršnog direktora Gazproma zadužen za izvoz, Aleksander Medvedev nazvao je Međunarodnu energetsku povelju "mrtvorođenim dokumentom".

"On ne odražava realne uvjete trenutno prisutne na tržištu", izjavio je na Ruskom gospodarskom forumu u Londonu.

EU je pozvao Rusiju na ratificiranje Međunarodne energetske povelje i tranzitnog protokola, koji bi ustvari od Rusije tražili da dozvoli trećoj strani pristup Gazpromovoj ljubomorno čuvanoj mreži plinovoda.

"Administrativne akcije EU-a kako bi upravljala tržištem plina ne mogu ništa drugo nego potaknuti zabrinutost", rekao je Medvedev na plenarnoj sjednici foruma, misleći na procese deregulacije tog tržišta u Europi.

On je također kritizirao, kako je kazao, histeričnu reakciju britanskih medija na izvješća da bi Gazprom, koji opskrbljuje Europu s četvrtinom potrebnoga plina, mogao biti zainteresiran za kupovinu najvećeg britanskog distributera tog energenta, Centricu.

"Umjesto da podržavaju naš ulazak, britanski mediji stvorili su histeriju - ne mogu naći bolju riječ", kazao je Medvedev.

Ruski predsjednik Vladimir Putin stavio je sigurnost energetske opskrbe u sam vrh svoje agende za vrijeme samita skupine G8 u St. Petersburgu. To pitanje postalo je vrućim krumpirom otkako je Rusija prekinula isporuke plina Ukrajini u sklopu sukoba oko cijene plina, što je poremetilo isporuke Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙