FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Calexico, jedna od najboljih alternativnih rock grupa, sutra u Zagrebu

ZagrebuZAGREB, 8. svibnja 2006. (Hina) - Calexico, zvijezde svjetske nezavisneglazbene scene i jedan od najboljih alternativnih rock bendova, teIron and Wine, iza čijeg se imena krije Sam Beam, mladi cijenjeniamerički kantautor, nastupit će sutra u zagrebačkom klubu Pauk usklopu glazbenog festivala Žedno uho.
ZAGREB, 8. svibnja 2006. (Hina) - Calexico, zvijezde svjetske nezavisne glazbene scene i jedan od najboljih alternativnih rock bendova, te Iron and Wine, iza čijeg se imena krije Sam Beam, mladi cijenjeni američki kantautor, nastupit će sutra u zagrebačkom klubu Pauk u sklopu glazbenog festivala Žedno uho.

Calexico je izrazito eklektičan sastav, nastao na multietničkim utjecajima graničnog područja SAD-a i Meksika, ali i Europe, koji na sjajan način spaja špageti-western filmsku glazbu, jazz pedesetih i šezdesetih, surf-rock, country i folk, indie-pop, avangardnu glazbu i zvukove meksičkih mariachi grupa.

U skladu se glazbenim izričajem izabrano je ime grupe - Calexico je, naime, grad na samoj granici Kalifornije i Meksika.

Jezgru tog sastava iz Tucsona u Arizoni čine multiinstrumentalisti Joey Burns i John Convertino, koji su se upoznali i započeli suradnju još početkom devedesetih, dok su svirali u kultnoj desert-rock grupi Giant Sand.

Kao Calexico svoj prvi album (Spoke) snimaju 1996. i od tada su sjajnim nizom albuma (The Black Light, Hot Rail, Feast Of Wire, Garden Ruin) te spektakularnim koncertima stekli status jednih od najvećih zvijezda svjetske alternativne glazbene scene.

Da zavidan status uživaju i u Hrvatskoj pokazao je uspješan koncert koji su prošlog ljeta Calexico odsvirali u Malom rimskom kazalištu u Puli, nakon kojega su Burns i Convertino obećali da će ponovno doći u Hrvatsku.

Povod ovoj europskoj turneji je promocija novog albuma "Garden Ruin", te hvaljenog mini albuma "In the Reins" koji su lani objavili zajedno s Iron & Wine.

Iza imena Iron & Wine krije se kantautor s Floride Samuel Beam koji je godinama snimao i objavljivao lo-fi kazete sve dok ga nije otkrio izdavač Sub Pop Records i ponudio mu ugovor. Tako je 2002. izašao njegov prvi pravi album "The Creek Drank The Cradle", a potom i EP "The Sea & The Rhythm".

Nakon toga Beam po prvi put u životu ulazi u pravi studio i snima izvrsni "Our Endless Numbered Days" te postaje prava mala zvijezda američke indie-rock scene.

Prijateljstvo s grupom Calexico godinu dana kasnije rezultiralo je mini albumom "In The Reins" te zajedničkom turnejom, zahvaljujući kojoj dolaze i u Zagreb.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙