FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak, 8. svibnja

ZAGREB, 8. svibnja 2006. (Hina) - Najava vanjskopolitičkih događaja zaponedjeljak, 8. svibnja
ZAGREB, 8. svibnja 2006. (Hina) - Najava vanjskopolitičkih događaja za ponedjeljak, 8. svibnja

DEN HAAG - Međunarodni sud za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) izreći će presudu bivšem zapovjedniku HVO-a u Kiseljaku Ivici Rajiću koji je priznao krivnju za ratne zločine počinjene napadom HVO-a na bošnjačko selo Stupni Do 1993., u kojem je ubijeno 37 osoba. Tužiteljstvo je zatražilo 15 godina zatvora.

TBILISI - Predsjednik Republike Stjepan Mesić boravi u službenom posjetu Gruziji. Predsjednik Mesić će u ponedjeljak posjetiti riznicu Državnog muzeja, a zatim će obići regiju Svaneti i selo Ušguli. Mesić je u nedjelju razgovarao sa svojim kolegom i domaćinom Mihailom Saakašvilijem, predsjednicom parlamenta Ninom Burdžanadze i premijerom Zurabom Nogaidelijem. Tijekom posjeta potpisani su međudržavni sporazumi o o suradnji ministarstava vanjskih poslova, te o suradnji na pitanjima europskih integracija, što su i prvi sporazumi dviju zemalja potpisani nakon uspostave diplomatskih odnosa 1993. godine.

DEN HAAG - Nastavak suđenja šestorici bivših političkih i vojnih čelnika Herceg Bosne optuženih za etničko čišćenje Bošnjaka na teritoriju Herceg Bosne 1993./94. Bivši premijer HR HB Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Čorić, šef zatvorske uprave HVO-a Berislav Pušić, te zapovjednici HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković, pri prvom pojavljivanju izjasnili su se da se ne osjećaju krivima po 26 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti, kršenje ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949.

DEN HAAG - Pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICTY) nastavlja se suđenje vođi pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću (60), nekadašnjem ministru unutarnjih poslova i predsjedniku tzv. RSK, optuženom za ratne zločine na okupiranim područjima RH 1991.-95., u zapadnoj Bosni 1994. i za raketiranje Zagreba u svibnju 1995.

RIM - Zastupnici Senata i Zastupničkog doma trebali bi birati nasljednika predsjedniku Talijanske Republike Carlu Azegliju Ciampiju kojemu mandat istječe 18. svibnja. Koalicija budućeg premijera Romana Prodija u nedjelju je navečer kao svog kandidata istaknula Giorgija Napolitana, doživotnog senatora i bivšeg predsjednika zastupničkog doma. Prvi Prodijev prijedlog za predsjednika, Massima D'Alemu, odbio je vođa talijanske desnice Silvio Berlusconi.

NEW YORK - Sastanak ministara vanjskih poslova pet stalnih članica Vijeća sigurnosti (SAD, Rusija, Britanija, Francuska, Kina) i Njemačke posvećen iranskom nuklearnom problemu. Rusija i Kina zasad ne prihvaćaju usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti kojom bi se Iranu zaprijetilo međunarodnim sankcijama u slučaju da ne prestane obogaćivati uran.

ANKARA - Glavni iranski pregovarač Ali Laridžani će u Ankari pokušati ishoditi tursku potporu za rješavanje iranskog nuklearnog pitanja. Sastat će se s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom i ministrom vanjskih poslova Abdullahom Gulom.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša sastat će se s predsjednicima stranaka koje sudjeluju u njegovoj vladajućoj koaliciji desnog centra, a glavna tema sastanka bit će provođenje ekonomskih i socijalnih reformi te postupci u predviđenoj privatizaciji državnog sektora i banaka. Moguće je da će se na prijedlog Slovenske pučke stranke razgovarati i o odnosima s Hrvatskom.

AMAN - U jordanskom glavnom gradu počinje konferencija o obnovi Iraka. Očekuju se sudionici iz 50 država svijeta.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Ružica Belac

Prijepodne: Maša Taušan

Poslijepodne: Renata Tomašević

Navečer: Sonja Djerasimović

Tel: **385 1 4808 645

Fax: **385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙