FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mossad ubijao otrovanim čokoladama

JERUZALEM, 7. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Izraelska tajna službaMossad koristila se otrovanim čokoladama kako bi ubila traženogpalestinskog militanta 70-ih godina, navodi se u novoj knjizi veteranaizraelske obavještajne službe.
JERUZALEM, 7. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Izraelska tajna služba Mossad koristila se otrovanim čokoladama kako bi ubila traženog palestinskog militanta 70-ih godina, navodi se u novoj knjizi veterana izraelske obavještajne službe.

U knjizi "Striking Beck" Aarona Kleina, koja obiluje razgovorima s bivšim agentima Mossada, navodi se da je šef Narodne fronte za oslobođenje Palestine (PFLP) Vadi Hadad ubijen otrovanim čokoladicama 1977. godine u Bagdadu.

Hadad je sklonio u glavnom iračkom gradu nakon što je Izrael pokrenuo kampanju atentata na istaknute palestinske militante u znak odmazde za teroristički napad na izraelske sportaše na Olimpijadi u Muenchenu 1972. godine.

Agentima Mossada Hadad nije bio fizički dostupan, ali ga je ljubav prema slatkom stajala života, piše Klein. Naime, palestinski dvostruki agent podmetnuo mu je belgijske čokolade premazane otrovom sa sporim djelovanjem kojeg je u ono doba bilo nemoguće otkriti.

"Tjednima kasnije počeo je gubiti na težini. Izgubio je apetit. Krvna slika je pokazala da mu je imunološki sustav narušen", napisao je u svojoj knjizi Klein, dopisnik magazina Time iz Jeruzalema i pričuvni satnik izraelske vojne obavještajne službe.

"Nakon nekoliko dugih mjeseci, Hadad je umro", dodaje se u knjizi.

Izrael nikada nije priznao odgovornost za napade na palestinske militante u znak odmazde za Muenchen.

Otrov je bilo oružje Mossada u najmanje jednom dosad potvrđenom pokušaju atentata - onom neuspješnom na Halida Mešaala, šefa politbiroa Hamasa 1997. godine. Dvojica agenata Mossada prišla su Mešaalu u Amanu i ubodima injekcija uštrcali mu otrov u uho. Međutim, uhvatili su ih Mešaalovi tjelesni čuvari. Pod pritiskom Jordana, jedne od dviju arapskih zemalja s kojima Izrael ima potpisan mirovni sporazum, Izraelci su predali protuotrov, kojim je spašen Mešaalov život .

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙