FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: misom i procesijom proslavljen blagdan zaštitnika Svetoga Dujma

Split: misom i procesijom proslavljen blagdan zaštitnika Svetoga DujmaSPLIT, 7. svibnja 2006. (Hina) - Blagdan Sv. Dujma, splitskog svecazaštitnika, proslavljen je danas procesijom i misnim slavljem na Rivikoje je predvodio nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić ukoncelebraciji sa splitsko-makarskim nadbiskupom Marinom Barišićem,nadbiskupom u miru Antom Jurićem i hrvatskim biskupima i svećenicima.
SPLIT, 7. svibnja 2006. (Hina) - Blagdan Sv. Dujma, splitskog sveca zaštitnika, proslavljen je danas procesijom i misnim slavljem na Rivi koje je predvodio nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji sa splitsko-makarskim nadbiskupom Marinom Barišićem, nadbiskupom u miru Antom Jurićem i hrvatskim biskupima i svećenicima.

S improviziranog oltara na Rivi ispred crkve sv. Frane na Trgu dr. Franje Tuđmana kardinal Bozanić u propovijedi je upozorio na podjele u hrvatskome društvu i "opasnost koja stiže iz tiska, televizije i interneta, koje nazivamo masovnim medijima ne samo zato što izvješćuju mase nego i zato što ih oblikuju, omasovljuju, a često ne primjećujemo kako se prepuštamo slijepo mnogim načinima manipulacije i lažnog uvjeravanja".

"Drugi stvaraju modele blagostanja i ponašanja, ideale i ciljeve napretka, a mi ih slijedimo, uvjetovani reklamama, sa strahom da ne bismo zaostali, hranimo se svime što nam nude, odijevamo se kako nas uče, u govoru se služimo frazama većine", rekao je kardinal Bozanić. Vjernicima je poručio da ne nasjedaju na priče kojima je cilj stvarati razdor u narodu i Crkvi, te ih je pozvao na molitvu, povjerenje, solidarnost i zajedništvo "u ovom vremenu, kad naša Domovina odgovara na mnoge unutarnje i vanjske izazove te se nalazi pred važnim odlukama koje će snažno utjecati na našu budućnost".

"Njegujmo i jačajmo naše unutarnje veze, klonimo se parola, velikih riječi, tobože tajnovitih otkrića i blještavih obećanja. Svi zajedno poradimo da naše zajedništvo bude temeljeno na istinskome međusobnom uvažavanju i solidardnosti svih sastavnica našega društva", poručio je.

Čestitajuci svetkovinu Sv. Dujma, koji je prije 17 stoljeća po naredbi cara Dioklecijana mučen i ubijen, kardinal Bozanić poručio je da taj primjer najbolje potvrđuje kako "razni Dioklecijani" odlaze i prolaze, a pravi sljedbenici Krista ne samo da ostaju, nego nas i obvezuju da dostojno nasljeđujemo baštinu koju su nam ostavili.

Nadbiskup Marin Barišić rekao je kako nam pred izazovim i poteškoćama sv. Dujam poručuje da ne promatramo događaje pasivno, očima kroničara, nego da budemo njihovi protagonisti i tumači srcem proroka. "Mi potomci Dujma njegov primjer želimo slijediti i zato mu danas kličemo: moli za nas Krista u sve vrijeme", poručio je nadbiskup Barišić.

Osim mnoštva vjernika, na proslavi blagdana Sv. Dujma bili su nazočni i predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks te Janica i Ivica Kostelić, sinjski alkari, predstavnici Hrvatske vojske, policije, braniteljskih udruga, bratovština i župa.

Proslava blagdana Svetoga Dujma nastavlja se mnogim događajima. Na splitskome pazaru udruga "Dalmatinski kuhar" priprema tonu rižota koji će se podijeliti građanima. U gradskoj luci održava se poslijepodne međunarodna veslačka regata "Oxford - Cambridge", a navečer na Rivi i tradicionalna tombola.

U splitskom HNK bit će izvedena opera Gaetana Donizzetija "Ljubavni napitak", za koju je ulaz slobodan, a proslava završava također besplatnim koncertom Cesarie Evore na Rivi u 21 sat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙