FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić i Saakašvili: Uspostaviti pravni okvir za produbljivanje suradnje

TBILISI, , 7. svibnja 2006. (Hina) - Hrvatska i Gruzija želeunaprijediti svoje odnose i produbiti međusobnu suradnju za što jepotreban pravni okvir, čije su početne osnove postavljene današnjimpotpisivanjem dvaju ugovora o suradnji, kazali su u nedjelju uTbilisiju, nakon završetka razgovora, predsjednici Stjepan Mesić iMihail Saakašvili.
TBILISI, , 7. svibnja 2006. (Hina) - Hrvatska i Gruzija žele unaprijediti svoje odnose i produbiti međusobnu suradnju za što je potreban pravni okvir, čije su početne osnove postavljene današnjim potpisivanjem dvaju ugovora o suradnji, kazali su u nedjelju u Tbilisiju, nakon završetka razgovora, predsjednici Stjepan Mesić i Mihail Saakašvili.

Hrvatski predsjednik doputovao je u subotu navečer u dvodnevni posjet Gruziji, a razgovore s gruzijskim čelnicima počeo je susretom s domaćinom Mihailom Saakašvilijem.

Dvojica predsjednika nazočila su, uoči zajedničke konferencije za novinare, potpisivanju sporazuma o suradnji ministarstava vanjskih poslova, te o suradnji na pitanjima europskih integracija, što su i prvi bilateralni sporazumi potpisani nakon uspostave diplomatskih odnosa 1993. godine.

Ističući brojne sličnosti dviju zemalja, poput drevne državnosti i kulture, borbe protiv raznih napadača i suočavanja sa separatističkim stremljenjima, te zajedničke težnje k euratlantskim integracijama gruzijski predsjednik posebice je ukazao na interes koji postoji za hrvatska iskustva u provođenju reformi u sklopu tranzicijskog procesa. "Naš veliki zadatak i cilj je pojačati tempo reformskih procesa i gospodarsku suradnju i u tom pogledu želimo naučiti mnogo od hrvatskih iskustava", rekao je Saakašvili, najavivši s tim u vezi dolazak predstavnika gruzijskih ministarstava u Hrvatsku.

"Drago mi je da prilikom ovog posjeta, a to je prvi posjet jednog hrvatskog predsjednika Gruziji, počinjemo uspostavljati pravni okvir bez kojega razvijanje suradnje nije moguće. Slažemo se u zaključku da mogućnosti za suradnju ima, te mogućnosti treba identificirati, istražiti i iskoristiti na obostranu korist", rekao je hrvatski predsjednik izrazivši spremnost Hrvatske da podijeli svoja iskustva s onima koji slijede na istom putu.

U razgovorima Mesića i Saakašvilija bilo je riječi o iskustvima u razvoju demokracije i potrebnim reformama, te o nastojanjima na ulasku u članstvo NATO-a, kao i o kulturnoj suradnji i olakšavanju dolaska velikih skupina turista u Hrvatsku vezano uz vizni režim. Obojica predsjednika izrazila su zadovoljstvo rezultatima današnjega susreta. Mesić je ocijenio da će posjet dati značajan doprinos daljnjem razvoju odnosa, izrazivši očekivanje njihova daljnjeg produbljavanja, službenim posjetom gruzijskoga predsjednika Hrvatskoj.

Saakašvili je na tiskovnoj konferenciji posebno pozornost posvetio trenutačnoj situaciji u kojoj se nalazi Gruzija, istaknuvši da je suočena s pokušajima otvorenoga anektiranja gruzijskoga teritorija, te s poteškoćama vezanim uz gospodarstvo. Spomenuo je i ruske prijetnje porastom cijena električne energije u slučaju izlaska iz Zajednice nezavisnih država (ZND).

Napetosti u odnosima dviju država pojačale su se početkom godine, zbog energetske krize i problema s isporukom ruskog plina, i električne energije, a smatra se da tome pridonosi i dogovoreno povlačenje ruske vojne tehnike i predaja vojnih objekata do kraja godine. Zemlja se od prije nekog vremena suočila i s ruskim embargom na uvoz vina i mineralne vode, uz objašnjenje o nezadovoljavanju standarda, u situaciji kada 70 posto izvoza od proizvodnje vina, značajne gospodarske grane, ide u Rusiju. Saakašvili je, međutim, istaknuo kako ništa neće zaustaviti započete procese i demokratski razvoj Gruzije.

Hrvatski predsjednik sastat će se tijekom dana u Tbilisiju s predsjednicom parlamenta Ninom Burdžanadze i premijerom Zurabom Nogaidelijem, a za poslije podne i sutra, predviđen je obilazak gruzijskih kulturno-povijesnih institucija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙