FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić s vinarom Grgichem i drugim uglednim poslovnim ljudima

SAN FRANCISCO, 10. travnja (Hina) - Predsjednik Republike HrvatskeStjepan Mesić posjetio je u nedjelju u Kaliforniji vinariju uglednogameričkog Hrvata Miljenka Grgicha, a sastao se i s drugim uglednimposlovnim ljudima hrvatskog podrijetla.
SAN FRANCISCO, 10. travnja (Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić posjetio je u nedjelju u Kaliforniji vinariju uglednog američkog Hrvata Miljenka Grgicha, a sastao se i s drugim uglednim poslovnim ljudima hrvatskog podrijetla.

Grgichev uspjeh, ocijenio je Mesić, svjedoči što Hrvati mogu postići marljivošću i znanjem.

"Ovdje prije svega imamo simboliku znanja i marljivosti čovjeka" rekao je Mesić nakon što je ispred Grgicheve vinarije "Grgich Hills" u Napa Valeyu zasadio lozu kao simbol mira.

Grgich je jedan od najpoznatijih američkih vinara koji je vina iz Kalifornije izbacio u sam vrh svjetskog tržišta. Njegova vinarija "Grgich Hills" proizvodi godišnje oko milijun boca visokokvalitetnoga vina koje se uglavnom prodaje u SAD-u. Najpoznatije Grgichevo vino je Chardonnay s kojim je proslavio kalifornijska vina prije trideset godina i izbacio ih u sam vrh svjetskog tržišta.

Grgich je 1990-tih započeo proizvodnju vina i u Hrvatskoj, pa u vinariji na Pelješcu proizvodi godišnje oko 35 tisuća boca Plavca malog i Pošipa.

Predsjednik Mesić se u subotu navečer sastao i s desetak poslovnih ljudi hrvatskog podrijetla iz Kalifornije i s njima razgovarao o mogućnostima za njihova ulaganja u Hrvatsku. Uz ostale, s Mesićem su razgovarali John Blazevich, poznat kao "kralj škampa", građevinar Steve Bubalo i Jure Šola koji se bavi elektronikom.

Govoreći o tome kako privući ulaganja iseljenih Hrvata u Hrvatsku, Mesić ke ocijenio da su, uz domoljublje iseljenika, važni i motivirajući propisi za ulaganja, kao i njihovo učinkovito provođenje.

Jure Šola, vlasnik tvrtke Sanmina-SCI iz San Josea za proizvodnju elektroničkih komponenti, smatra pak da se Hrvatska mora potruditi privući velike investitore u konkurenciji drugih zemalja koje nastoje dobiti kapital. "Hrvatska mora suzbijati korupciju, birokraciju i davati posebno povoljne porezne pogodnosti kako bi privukla investitore", rekao je Šola.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙