FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić u San Franciscu s bivšim američkim državnim tajnikom Shultzom

SAN FRANCISCO, 10. travnja 2006. (Hina) - Hrvatski predsjednikStjepan Mesić susreo se u ponedjeljak u San Franciscu s bivšimameričkim državnim tajnikom Georgeom Shultzom i s njim razgovarao oeuropskoj integraciji Hrvatske i rješavanju regionalnih međunarodnihkriza.
SAN FRANCISCO, 10. travnja 2006. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić susreo se u ponedjeljak u San Franciscu s bivšim američkim državnim tajnikom Georgeom Shultzom i s njim razgovarao o europskoj integraciji Hrvatske i rješavanju regionalnih međunarodnih kriza.

Mesić se sa Shultzom sastao u okviru višednevnog boravka u San Franciscu u kojem će u ponedjeljak članovima uglednog vanjskopolitičkog foruma Vijeće za svjetske poslove govoriti o ulozi malih zemalja u međunarodnoj politici 21. stoljeća.

Mesić je sa Shultzom razgovarao o procesu raspada bivše Jugoslavije tijekom čega je Shultz podsjetio na svoja brojna javna istupanja u to vrijeme u kojima je zastupao tezu da međunarodni embargo na oružje nametnut Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nije bio u korist mira nego je išao na ruku srpskom agresoru, doznaje se iz krugova hrvatskog izaslanstva.

Shultza, koji je bio američki državni tajnik za vrijeme predsjednika Ronalda Reagana i još uvijek je utjecajan političar, zanimala je trenutna pozicija Hrvatske u Europi. On se u potpunosti suglasio sa stavom predsjednik Mesića o važnosti dovršavanja procesa europske integracije kako bi Europa postala kontinent mira kao i o potrebi da Hrvatska nađe svoje mjesto u ujedinjenoj Europi, rekao je Hini hrvatski izvor koji je nazočio razgovoru.

Razgovarali su i o regionalnim krizama i Mesić je ponovio svoju tezu da je rješavanje regionalnih kriza nužno u kontekstu borbe protiv globalnog terorizma, rekao je izvor.

Shultz se prisjetio svog boravka u Dubrovniku prije više od 30 godina i prihvatio je poziv predsjednika Mesića da kao njegov gost posjeti Hrvatsku.

Mesić je u San Franciscu dao i interview za San Francisco Chronicle koji je objavljen u ponedjeljak.

Chronicle piše kako Mesić u San Franciscu nastoji potaknuti interes za hrvatsko gospodarstvo u ovom dijelu SAD-a, posebice među hrvatskim iseljenicima kojih na širem području San Francisca ima oko 50.000.

Napominjući kako hrvatsko gospodarstvo ima problema među kojima visoko kotiraju visoka nezaposlenost i korupcija Chronicle kaže kako Hrvatska pregovara o ulasku u Europsku uniju što Mesić i drugi vide kao ključ za financijsko oživljavanje.

"Svijet se globalizira i velike sile igraju vodeću ulogu u politici i gospodarstvu", rekao je Mesić za Chronicle.

On je, međutim, istaknuo kako male zemlje nisu bez značenja u tom svijetu. "One imaju svoja načela i ciljeve i samo ako se budu držale tih načela ostatak svijeta će nas poštivati", navodi Chronicle Mesića.

Govoreći o integraciji Europe Mesić je ocijenio kako "samo ujedinjena Europa može biti uistinu partner sa SAD-om".

Ocjenjujući kako je Mesić bio iznenađujuće otvoren o slučaju generala Ante Gotovine Chronicle navodi Mesićevu ocjenu da je Gotovina bio prepreka za pregovore Hrvatske s EU-om. "Mislim da se nepotrebno stvarao mit koji ga je okruživao", rekao je Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙