FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč obilježava 150. obljetnicu rođenja Freuda

BEČ, , 6. svibnja 2006. (Hina) - Beč će brojnim manifestacijamaobilježiti 150. obljetnicu rođenja oca psihoaanalize Sigmunda Freudarođenoga 6. svibnja 1856. godine u Priboru u Moravskoj (ČeškaRepublika) u židovskoj obitelji.
BEČ, , 6. svibnja 2006. (Hina) - Beč će brojnim manifestacijama obilježiti 150. obljetnicu rođenja oca psihoaanalize Sigmunda Freuda rođenoga 6. svibnja 1856. godine u Priboru u Moravskoj (Češka Republika) u židovskoj obitelji.

Godine 1938. zbog velikoga nacističkog pritiska morao je napustiti Beč i otići u egzil u London, gdje je 1939. godine umro.

U povodu 150. obljetnice od rođenja velikana psihoanalize Freuda, otvoren je obnovljeni dio prostor Muzeja u Berg ulici 19 u Beču, gdje je Freud imao stan i ordinaciju.

Otvorena je izložba "Kauč - o razmišljanju u ležećem položaju", koja obuhvaća 250 eksponata, od toga 35 umjetničkih djela, zatim knjige, bilješke, pisma, fotografije i, na istaknutom mjestu, nekoliko kaučeva. Za Freuda neizostavan rekvizit jer bi njegovi pacijenti ispovijedali život i snove ležeći na kauču.

Freud, osnivač psihoanalize, od malih je nogu htio biti liječnik i pomagati ljudima. Napisao je veliki broj knjiga i utjecao na život suvremenog čovjeka znanstveno proučivši i otvoreno progovorivši o važnosti seksualnosti. Pravo priznanje doživio je tek u Londonu, izjavila je direktorica Freudova Muzeja u Beču, Inge Scholz-Strasser. Izložba koja prikazuje njegove tekstove, fotografije, pokućstvo daje uvid u rad, kulturno ozračje i nastanak psihoanalize, "Želimo pobuditi radoznalost i zanimanje za psihoanalizu i približiti ljudima njegov život i rad", rekla je direktorica Scholz-Strasser.

Uz glazbene, filmske i likovne priredbe održat će se i više znanstvenih skupova o Freudu, simpozij o životu i djelu Freuda, forum "Psihoanaliza i politika", predstaviti knjigu "Freud - 1856. - 1939. život i djelo", te mnoga predavanja o utjecaju Freuda na umjetnost, film, glazbu i općenito život ljudi na kojima će sudjelovati ugledni svjetski psihoanalitičari.

Stopedeseta obljetnica od rođenja oca psihoanalize privukla je već ove godine u Beč oko 72.000 inozemnih gostiju, posjetitelja Freudova muzeja, rekla je direktorica Scholz-Strasser, a najviše ih je bilo iz SAD, Velike Britanije, Argentine, Brazila, Španjolske i Rusije, a najmanje Austrijanaca, dodala je. Prema Bečkoj gospodarksoj komori samo posjetitelji Freudova muzeja potrošili su u Beču oko deset milijuna eura.

No, Beč još nema Freudovu ulicu, a prema najavi gradskog savjetnika za kulturu Andreasa Mailatha-Pokornyja "do kraja godine trebao bi je dobiti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙