FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: Godišnja skupština Hrvatsko-austrijske trgovinske komore

BEČ, 25. travnja 2006. (Hina) - Austrija je Hrvatskoj jedan odnajvažnijih gospodarskih partnera i na prvom je mjestu po izravnimulaganjima, no gospodarska suradnja još se može unaprijediti za štopostoje velike mogućnosti, ocijenjeno je na godišnjoj skupštiniHrvatsko-austrijske trgovinske komore u utorak u Beču.
BEČ, 25. travnja 2006. (Hina) - Austrija je Hrvatskoj jedan od najvažnijih gospodarskih partnera i na prvom je mjestu po izravnim ulaganjima, no gospodarska suradnja još se može unaprijediti za što postoje velike mogućnosti, ocijenjeno je na godišnjoj skupštini Hrvatsko-austrijske trgovinske komore u utorak u Beču.

Za Austriju je važno da RH što prije završi pristupne pregovore i postane punopravna članica EU, rekao je predsjednik Hrvatsko-austrijske trgovinske komore Goerg Doppelhofer, dodavši da će to za ulagače značiti više sigurnosti i veći prostor za plasiranje proizvoda.

Doppelhofer je naglasio važnost povezivanja hrvatskih prometnica s europskim, posebice izgradnju koridora 10 A na relaciji Graz-Zagreb.

Prema njegovim riječima, robna razmjena između Austrije i RH lani je iznosila 1 milijardu i 700 milijuna američkih dolara, a s više od jedne četvrtine svih izravnih stranih ulaganja Austrija je na prvom mjestu u RH. Predsjednik komore izrazio je nadu da će se gospodarska suradnja Hrvatske i Austrije dalje unaprijediti za što postoje velike mogućnosti.

Na skupštini je bio nazočan i potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec, koji će govoriti na okruglom stolu na temu "Geenfield ulaganja u Hrvatskoj", dok je hrvatski veleposlanik u Austriji Zoran Jašić izrazio očekivanje da će i današnji skup u Beču doprinijeti daljnjem produbljivanju zajedničke hrvatsko-austrijske gospodarske suradnje.

Glavni opunomoćenik Hrvatsko-austrijske trgovinske komore Slavko Begić kazao je da je jedna od glavnih zadaća te komore raditi na povećanju hrvatskog izvoza u Austriju te ulaganja u hrvatsku industriju, infrastrukturu, zaštitu okoliša, osnivanje clastera, transferiranje austrijskih iskustava na tom području i drugo.

Dinamična hrvatsko-austrijska robna razmjena u zadnjih desetak godina je podvostručena, no struktura robne razmjene nije zadovoljavajuća s obzirom na veliki hrvatski deficit. Jedan od prioriteta Komore je povećanje hrvatskog izvoza iz Hrvatske u Austriju. U 2005. iz Hrvatske u Austriju izvezeno je robe u vrijednosti od 650 milijuna američkih dolara, a austrijski izvoz u RH iznosio je 1 milijardu 65 milijuna američkih dolara.

Prema Begićevim riječima, u realizaciji brojnih akcija i aktivnosti Komora će surađivati sa Hrvatskom gospodarskom komorom, Agencijom za poticanje izvoza i ulaganja i hrvatskim Veleposlanstvom u Austriji.

Na godišnjoj skupštini Hrvatsko-austrijske trgovinske komore bili su nazočni i ravnatelj HBOR-a Anto Kovačev, ravnatelj Agencije za promicanje izvoza i ulaganja Željko Kirinčić, predstavnici austrijskih gospodarskih i financijskih institucija, među njima i generalni direktor Mobilkoma Austria Boris Nemšić, koji je danas izabran za novog predsjednika Hrvatsko-austrijske trgovinske komore.

Ova je komora osnovana 2002. godine u Grazu sa svrhom podupiranja unapređenja gospodarskih odnosa RH i RA, a godišnja skupština tradicionalno se održava u Beču.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙