FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks: vjerujem da Glavaš nije činio nikakve nezakonitosti

ZAGREB, 5. svibnja (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora VladimirŠeks izjavio je danas da nije imao nikakvih informacija o povezanostiBranimira Glavaša s navodnim likvidacijama osječkih Srba, da vjeruje unjegovu nevinost, odbacivši Glavaševe tvrdnje da je kazneni postupakprotiv njega politički motiviran.
ZAGREB, 5. svibnja (Hina) - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je danas da nije imao nikakvih informacija o povezanosti Branimira Glavaša s navodnim likvidacijama osječkih Srba, da vjeruje u njegovu nevinost, odbacivši Glavaševe tvrdnje da je kazneni postupak protiv njega politički motiviran.

"Ne odričem se i ponosim se svojom ulogom u Domovinskom ratu i obrani Slavonije i Baranje i cijele Hrvatske u kojoj sam sudjelovao zajedno s Branimirom Glavašem. Nikakvih informacija u to vrijeme nisam imao o povezanosti Glavaša s bilo kakvim zlodjelima ili kaznenim djelima za koja bi on bio odgovoran", rekao je Šeks novinarima u Saboru.

Odbacio je Glavaševe tvrdnje da se kazneni postupak protiv njega pokreće u režiji HDZ-a, odnosno da je riječ o politički motiviranom procesu zbog njegova razlaza s HDZ-om.

"Nije točno ono na što aludira Glavaš, da je to politički proces u režiji mene osobno, Sanadera i HDZ-a, jer je Državno odvjetništvo nakon provedene kriminalističke obrade u zadnjih godinu dana prikupilo određeni broj dokaza za koje smatra da su dovoljni za pokretanje postupka", rekao je Šeks.

"Razlozi političkog razlaza Glavaša i mene sasvim su druge naravi i ne iskorištavaju se kao povod ili razlog za pokretanje kaznenog postupka", dodao je Šeks koji je 1991. i početkom 1992. bio predsjednik Kriznog štaba za Slavoniju i Baranju.

Naglasio je da vjeruje Glavašu kada kaže da u to vrijeme, kao zapovjednik obrane Osijeka, nije činio nikakva kaznena djela za koja ga sumnjiči Državno odvjetništvo.

"Ja Glavašu vjerujem da je postupao po zakonima, ratnima i drugima, kada kaže da nije odgovoran za nikakve nezakonitosti, i zato su apsurdne njegove teze kada mene ističe kao nadređenog. Po čemu bi ja bio odgovoran za nešto što se nije ni dogodilo", kazao je Šeks, poželivši Glavašu "svaku sreću u suočenju s pravdom".

Upitan zašto se s kaznenim postupkom za likvidacije Srba u Osijeku čekalo 15 godina, odgovorio je da je policija istraživala te događaje, ali da u ratnom stanju nije mogla puno učiniti, napomenuvši da je 1991. i početkom 1992. od granatiranja, bombardiranja i snajpera u Osijeku poginulo oko tisuću građana.

U zadnjih godinu dana, dodao je, Državno odvjetništvo došlo je do određenih spoznaja, "prekinut je lanac šutnje" i prikupili su se dokazi koji se temelje na osnovanoj sumnji u počinjenje kaznenih djela.

"No, to što su o likvidacijama iznijeli neki od potencijalnih svjedoka nije inspirirano niti potaknuto od mene i HDZ-a, to je stvar jedne druge klime, stvar policije i Državnog odvjetništva", istaknuo je Šeks.

Upitan bi li, dobije li sudski poziv, svjedočio u kaznenom postupku, odgovorio je da je kao građanin to dužan učiniti.

"Ako me istražni sudac pozove, sigurno ću se odazvati", rekao je Šeks.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙