FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izraelski parlament potvrdio novu vladu

JERUZALEM, 4. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Parlament je u četvrtakpotvrdio novuizraelsku koalicijsku vladu čime je omogućio da prisegudade premijer Ehud Olmert i njegov kabinet sastavljen od 25 članova.
JERUZALEM, 4. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Parlament je u četvrtak potvrdio novuizraelsku koalicijsku vladu čime je omogućio da prisegu dade premijer Ehud Olmert i njegov kabinet sastavljen od 25 članova.

Od prisutnih zastupnika u parlamentu (Knesetu) 65 je glasovalo za novu vladu, a 49 protiv.

Olmert je ranije u četvrtak u govoru zastupnicima obećao ukloniti izolirana židovska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, dok je velike enklave obećao održati zauvijek.

"Granice Izraela koje će se formirati idućih godina bit će znatno drukčije od teritorija kakvi su pod kontrolom Izraela danas", rekao je Olmert te obećao uspostaviti konačne granice do 2010., s pristankom Palestinaca ili bez njega.

Palestinci, čiju vladu danas vodi radikalni pokret Hamas, tvrde da Olmertov plan predviđa pripajanje zemlje čime im se oduzima mogućnost uspostave države sposobne za život. Palestinci žele za svoj glavni grad proglasiti arapski istočni Jeruzelam, koji je Izrael osvojio zajedno s ostatkom Zapadne obale u ratu 1967.

Olmertova stranka centra Kadima osvojila je najviše glasova na izborima 28. ožujka no morala je sastaviti koalicijsku vladu u koju su uključeni laburisti (ljevica), umirovljenička stranka i ultraortodoksni Shas. Koalicija ima 67 mjesta u parlamentu od ukupno 120 mjesta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙