FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek i Pečuh razvijaju kulturnu suradnju

OsijekOsijek i Pečuh razvijaju kulturnu suradnjuOSIJEK, 20. travnja 2006. (Hina) - Kulturna suradnja gradova Osijeka iPečuha trebala bi pomoći uvrštenju osječke povijesne gradske jezgreTvrđe na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine te projektu Pečuheuropski grad kulture 2010.", izvijestili su danas u Osijekupredstavnici tih dvaju gradova.
OSIJEK, 20. travnja 2006. (Hina) - Kulturna suradnja gradova Osijeka i Pečuha trebala bi pomoći uvrštenju osječke povijesne gradske jezgre Tvrđe na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine te projektu Pečuh europski grad kulture 2010.", izvijestili su danas u Osijeku predstavnici tih dvaju gradova.

Riječ je o programu kulturno-turističke suradnje Osječko-baranjske županije, grada Osijeka, madžarske Županije Baranje i grada Pečuha.

Članica osječkoga Gradskog poglavarstva Mirjana Smoje kazala je na konferenciji za novinare kako očekuje da će biti postignut napredak u pokušaju uvrštenja Tvrđe na UNESCO-ov popis, što je prvi put pokušano 1999. Kako je rekla, riječ o golemoj vrijednosti, ali i o dijelu grada koji je komunalno najzapušteniji.

Smoje je izvijestila kako se u sklopu toga programa priprema i sudjelovanje Osijeka u projektu "Pečuh europski grad kulture 2010." kao dodatnom obliku kulturne suradnje.

Ravnatelj Ustanove za kulturno naslijeđe iz Pečuha Zoltan Varga kazao je kako će se u Pečuhu 26. i 27. travnja, uz ostalo, predstaviti madžarska iskustva u prijavljivanju na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine, jer je starokršćansko groblje u Pečuhu, nakon postupka započeta 1997., potkraj 2000. uvršteno na taj popis.

Ocijenio je kako je Tvrđa, kao barokna gradska cjelina, specifična jer se u njoj nalaze vojne i civilne građevine, dodavši kako slične cjeline postoje u nekoliko europskih gradova, ali da je u Osijeku kompleks zgrada veći.

(Hina) xivuc yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙