FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jessen-Petersen: Uključiti Kosovo u regionalne inicijative

PRIŠTINA/SOLUN, 4. svibnja 2006. (Hina) - Civilni upravitelj UN-a naKosovu Sorren Jesen-Petersen zauzeo se na summitu zemalja jugoistočneEurope, koji je u četvrtak završen u Solunu, za trajno uključivanjeKosova u procese suradnje u regiji.
PRIŠTINA/SOLUN, 4. svibnja 2006. (Hina) - Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Sorren Jesen-Petersen zauzeo se na summitu zemalja jugoistočne Europe, koji je u četvrtak završen u Solunu, za trajno uključivanje Kosova u procese suradnje u regiji.

Jessen-Petersen je, zajedno s kosovskim predsjednikom Fatmirom Sejdiuom, sudjelovao na sastanku šefova država i vlada zemalja Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), koji je u srijedu i četvrtak održan u Solunu.

Kako se navodi u priopćenju UNMIK-a, Jessen-Petersen je summit iskoristio za susrete s predsjednicima Srbije i Crne Gore i Makedonije te s premijerima Hrvatske, Grčke i Albanije.

U obraćanju sudionicima civilni upravitelj UN-a istaknuo je važnost sudjelovanja kosovskog izaslanstva na skupu te je naglasio potrebu sudjelovanja Kosova u regionalnim inicijativama i aktivnostima, što je, kako je rekao, u interesu stabilnosti regije, stoji u priopćenju UNMIK-a.

Sastanku u Solunu nazočio je i glavni pregovarač UN-a za status Kosova, Martti Ahtisaari.

Glede konačnog rješavanja statusa Kosova u završnoj deklaraciji solunskog summita kaže se kako se bilo koje rješenje na Kosovu mora postići miroljubivim sredstvima, isključujući upotrebu nasilja, te uvažavajući nepovredivost granica i doprinos regionalnoj stabilnosti i sigurnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙