FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak tečaja američke valute nakon poruka iz skupine G7

LONDON, 4. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valute učetvrtak je nadoknadio dio gubitaka prema jenu i ostalim važnimmeđunarodnim valutama, nakon što je japanski ministar financija kazaoda skupina industrijski najrazvijenijih država u svijetu G7 nijezatražila pad tečaja dolara nakon svog prošlomjesečnog sastanka.
LONDON, 4. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valute u četvrtak je nadoknadio dio gubitaka prema jenu i ostalim važnim međunarodnim valutama, nakon što je japanski ministar financija kazao da skupina industrijski najrazvijenijih država u svijetu G7 nije zatražila pad tečaja dolara nakon svog prošlomjesečnog sastanka.

To je do podneva dalo poticaja kupovinama dolara, pa je njegov tečaj ojačao 0,7 posto prema jenu, na 114 jena. Porastao je i 0,5 posto u odnosu na euro, koji stoji 1,2582 dolara. Britanska funta tek se neznatno promijenila, te se njome trguje po 1,8368 dolara. Švicarski franak, pak, oslabio je 0,4 posto, na 1,2408 franaka za dolar.

Japanski ministar financija Sadakazu Tanigaki izjavio je da su financijska tržišta pogrešno protumačila priopćenje skupine G7 s prošlomjesečnog sastanka, zbog čega su ulagači pokrenuli veće prodaje dolara.

Dolar je potonuo dva centa prema euru nakon što je G7 pozvao zemlje koje bilježe goleme vanjskotrgovinske viškove poput Kine da dozvole aprecijaciju svojih valuta kako bi se razriješile globalne neravnoteže. Tržišta su to shvatila kao poziv za korekciju tečaja dolara.

Tanigaki je rekao u četvrtak da bi prevelika usredotočenost tržišta na valutne prilagodbe kao sredstva rješavanja globalnih neravnoteža mogla intenzivirati špekulacije na tržištu. Kazao je i da su ulagači pogrešno protumačili raspravu koja se vodila na tome sastanku.

Iako je oslabio prema dolaru, euro je ostao stabilan prema ostalim važnim međunarodnim valutama uoči zasjedanja Europske središnje banke (ECB). Očekuje se da ECB ostavi kamatne stope na 2,5 posto, te da će njezin predsjednik Jean-Claude Trichet dati optimističnu sliku gospodarstva eurozone, signalizirajući daljnje podizanje kamatnih stopa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙