FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro na najvišoj razini prema švicarskom franku u dvije godine

LONDON, 4. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj eura dosegnuo je uutorak na svjetskim deviznim tržištima najvišu razinu u protekle dvijegodine prema švicarskom franku a ojačao je i prema dolaru kako jačajuočekivanja da će Europska središnja banka signalizirati ovoga tjednana svome zasjedanju daljnje podizanje kamatnih stopa u eurozoni.
LONDON, 4. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj eura dosegnuo je u utorak na svjetskim deviznim tržištima najvišu razinu u protekle dvije godine prema švicarskom franku a ojačao je i prema dolaru kako jačaju očekivanja da će Europska središnja banka signalizirati ovoga tjedna na svome zasjedanju daljnje podizanje kamatnih stopa u eurozoni.

Do podneva je tečaj eura ojačao 0,8 posto prema dolaru, na 1,2154 dolara. Dosegnuo je i 1,5857 švicarskih franaka - najvišu razinu u protekle dvije godine. Prema jenu kretao se umjereno, te stoji 142,93 jena.

Ulagači iščekuju govor predsjednika ECB-a Jean-Claude Tricheta u srijedu, dan uoči zasjedanja Banke. Tržišni sudionici ne očekuju u četvrtak podizanje ključne kamatne stope, koja trenutno iznosi 2,5 posto, no očekuju signal monetarnih zakonodavaca da će zaoštriti monetarnu politiku u svibnju.

"Tržište iščekuje zasjedanje ECB-a te očekuje agresivniji stav u pogledu rasta kamatnih stopa", izjavio je Johan Javeus, valutni strateg pri SEB-u.

Tečaj dolara, pak, pod pritiskom je najavljene diversifikacije deviznih rezervi nekoliko središnjih banaka. Tako je do podneva oslabio 0,8 posto prema jenu, na 117,6 jena. Britanska funta poskupjela je nešto više od jedan posto, na 1,7448 dolara. Švicarski franak ojačao je 0,7 posto, na 1,30 franaka za dolar.

Katarska središnja banka, naime, najavila je da bi i do 40 posto svojih deviznih rezervi mogla držati u eurima. Središnja banka Ujedinjenih Arapskih Emirata, pak, objavila je u utorak da je za idući mjesec odgodila odluku oko konverzije 10 posto svojih deviznih rezervi iz dolara u eure.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙