FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD spreman za moguću pandemiju ptičje gripe

WASHINGTON, 4. svibnja 2006. (Hina) - Bijela kuća je u srijeduobjavila svoj plan za slučaj izbijanja pandemije ptičje gripenajavljujući zatvaranje škola, ograničavanje kretanja i druge mjere.
WASHINGTON, 4. svibnja 2006. (Hina) - Bijela kuća je u srijedu objavila svoj plan za slučaj izbijanja pandemije ptičje gripe najavljujući zatvaranje škola, ograničavanje kretanja i druge mjere.

Ovaj provedbeni plan predviđa oko 300 zadataka za svaku od američkih saveznih agencija i upozorava među ostalim kako bi pandemija mogla ograničiti putovanja i voditi uvođenju karantena.

Oni koji bi išli na posao trebali bi držati udaljenost od drugih osoba najmanje jedan metar i izbjegavati kontakt licem u lice.

U planu se međutim upozorava da bi čak i uz sve mjere poput ograničavanja međunarodnih letova, stavljanja u karantenu potencijalno zaraženih putnika i ograničavanja kretanja po zemlji bilo skoro nemoguće spriječiti da pandemija gripe prodre u Sjedinjene Države.

Plan kreće od pretpostavke da bi u slučaju najgore pandemije ptičja gripa mogla ubiti 1,9 milijuna Amerikanaca, inficirati 50 milijuna te da bi na njezinu vrhuncu 40 posto radne snage bilo tjednima odsutno s posla.

Njegova namjera je smanjiti posljedice na najmanju moguću mjeru.

Američki predsjednik George W. Bush je objavio izvorni plan u studenom zatraživši od Kongresa 7,1 milijardu dolara za njegovo financiranje.

Virus ptičje gripe H5N1 još nije dosegnuo Sjedinjene Države i trenutno se ne prenosi s čovjeka na čovjeka. Od njega je do sada oboljelo 205, a umrlo 113 ljudi koji su došli u dodir sa zaraženim pticama u devet zemalja.

Stručnjaci, međutim, strahuju da bi virus mogao mutirati u soj koji bi se lako prenosio s čovjeka na čovjeka i tako izazvati pandemiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙