FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bolton: SAD bi mogao tražiti sankcije protiv Irana izvan UN-a

WASHINGTON, 2. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Bez jasnog signala daSjedinjene Države mogu dobiti potporu UN-a za nametanje sankcijaIranu, Bushova administracija je priopćila u utorak da bi umjesto togasa svojim međunarodnim istomišljenicima mogla pronaći načina da kazniTeheran zbog njegova nuklearnog programa.
WASHINGTON, 2. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Bez jasnog signala da Sjedinjene Države mogu dobiti potporu UN-a za nametanje sankcija Iranu, Bushova administracija je priopćila u utorak da bi umjesto toga sa svojim međunarodnim istomišljenicima mogla pronaći načina da kazni Teheran zbog njegova nuklearnog programa.

Washington, koji već ima vlastite sankcije protiv Irana, lobira u UN-u za nametanje međunarodnih sankcija, ali nailazi na otpor Rusije i Kine.

"Ako zbog nekog razloga Vijeće sigurnosti ne ispuni svoje obaveze, mislimo da ćemo zatražiti da druge zemlje ili skupine zemalja nametnu svoje sankcije", izjavio je u utorak američki veleposlanik pri UN-u John Bolton.

Iz diplomatskih se izvora saznaje da bi Washington mogao zatražiti da iranski trgovački partneri u Europi sankcioniraju Teheran.

Očekuje da će Bolton, zajedno s veleposlanicima Francuske i Britanije, ovoga tjedna Vijeću sigurnosti predložiti novu rezoluciju o Iranu. Njome bi se tražilo da Iran obustavi obogaćivanje urana, pozivajući se na 7. poglavlje Povelje UN-a, što bi značilo da je podvrgavanje rezoluciji obavezno.

Bolton je izjavio da postoji mogućnost da se Rusija i Kina pri glasovanju suzdrže umjesto da stave veto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙