FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush: Sila protiv Irana nije nužna

WASHINGTON, 10. travnja 2006. (Hina/AP) - Američki predsjednik GeorgeW. Bush izjavio je u ponedjeljak da sila nije nužna kako bi se Iranzaustavilo u razvoju nuklearnog oružja, odbacujući novinska izvješća otome kako planira napasti Teheran kao "obična nagađanja".
WASHINGTON, 10. travnja 2006. (Hina/AP) - Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u ponedjeljak da sila nije nužna kako bi se Iran zaustavilo u razvoju nuklearnog oružja, odbacujući novinska izvješća o tome kako planira napasti Teheran kao "obična nagađanja".

Bush je kazao kako je njegov cilj spriječiti Irance da steknu znanja o razvoju nuklearnog oružja.

"Znam da ovdje u Washingtonu prevencija znači sila", rekao je Bush u govoru u Školi za napredne međunarodne studije Paul H. Nitze sveučilišta Johns Hopkins. "To ne znači nužno silu. U ovome slučaju to znači diplomaciju", rekao je američki predsjednik.

Nešto ranije, vođa republikanaca u američkom Senatu Bill Frist relativizirao je u Moskvi medijska izvješća o planovima za napad na Iran, no nije ih opovrgnuo.

"Mislimo da posljednjih dana u američkom tisku ima mnogo pretjerivanja glede korištenja vojne sile protiv Irana", rekao je Frist nakon sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Naglasio je ipak kako Iran krši svoje obveze iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja te nastavlja raditi na tajnom nuklearnom programu koji je nezakonit već 20 godina.

"Ni u čijem interesu nije da Iran dobije nuklearno oružje", rekao je Frist, podsjećajući da se pitanjem trenutno bavi Vijeće sigurnosti UN-a.

Prema pisanju američkih medija, administracija predsjednika Busha razmatra opcije za vojni napad na Iran kako bi prisilila Teheran da odustane od nuklearnog programa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙