FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice: Nije isključena vojna intervencija protiv Irana

ZAGREB, 20. travnja 2006. (Hina/AFP) - Američka državna tajnicaCondoleezza Rice nije isključila američku vojnu intervenciju protivIrana čiji nuklearni program izaziva zabrinutost Zapada, kazavši da seSjedinjene Države mogu pozvati na svoje pravo na samoobranu, no onaipak želi vjerovati u uspjeh diplomacije.
ZAGREB, 20. travnja 2006. (Hina/AFP) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice nije isključila američku vojnu intervenciju protiv Irana čiji nuklearni program izaziva zabrinutost Zapada, kazavši da se Sjedinjene Države mogu pozvati na svoje pravo na samoobranu, no ona ipak želi vjerovati u uspjeh diplomacije.

U govoru pred Vijećem za vanjske odnose u Chicagu Rice je naglasila da su Sjedinjene Države potpuno sposobne, bude li to zahtijevala situacija, djelovati vojno same ili u međunarodnoj koaliciji ne uspije li se kriza riješiti u okviru Ujedinjenih naroda.

"Pravo na samoobranu ne zahtijeva rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a", kazala je Rice.

"Važno je napomenuti da predsjednik (George W. Bush) nije odbacio nijednu opciju. Spremni smo na političke, gospodarske i druge mjere koje su nam na raspolaganju kako bismo uvjerili Iran" da odustane od obogaćivanja urana što bi mu omogućilo razvoj nuklearnog oružja.

"Vjerujem da možemo ipak doći do rezultata diplomacijom", rekla je Rice.

Vijeće sigurnosti UN-a dalo je Iranu rok do 28. travnja da prekine obogaćivati uran ali niti Kina niti Rusija, dvije od pet stalnih članica Vijeća ne žele nametnuti sankcije Iranu koji je već odbacio ultimatum UN-a.

Rice je u govoru kritizirala i Rusiju čija vlada već dvije godine ne ide dobrim smjerom što se očituje u nepostojanju doista slobodnih medija, nepostojanju istinske ravnoteže između parlamenta i predsjednika niti istinski neovisnog pravosuđa.

Rusija naginje suviše prema autoritarizmu, ocijenila je Rice i dodala kako ne bi bilo dobro izolirati Moskvu zbog manjka demokracije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙