FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski dan astme: nova poliklinika i laboratorij u Dječjoj bolnici Srebrnjak

ZAGREB, 2. svibnja 2006. (Hina) - Na današnji Svjetski dan astme uDječjoj bolnici Srebrnjak, specijaliziranoj za bolesti dišnih puteva udjece, otvoren je novouređeni prostor poliklinike i laboratorijskedijagnostike u koji je Zagreb uložio 2,5 milijuna kuna.
ZAGREB, 2. svibnja 2006. (Hina) - Na današnji Svjetski dan astme u Dječjoj bolnici Srebrnjak, specijaliziranoj za bolesti dišnih puteva u djece, otvoren je novouređeni prostor poliklinike i laboratorijske dijagnostike u koji je Zagreb uložio 2,5 milijuna kuna.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako je Grad u posljednje 3-4 godine u uređenje bolnice uložio ukupno 30-ak milijuna kuna, te podsjetio da je bolnica Srebnjak prije šest godina zbog zapuštenosti bila pred zatvaranjem.

Bolnica na Srebrnjaku je prva hrvatska bolnica koja je proglašena prijateljem djece, a njezin ravnatelj Boro Nogalo rekao je da će nova poliklinika sa četiri ambulante i laboratorij najviše služiti djeci oboljeloj od astme i njihovoj terapiji.

Uređenje prostora poliklinike i laboratorija financirala je sa 90.000 kuna farmaceutska tvrtka AstraZeneca.

"Kroz bolnicu je 2001. godine prošlo 20.000 malih pacijenata, a 2005. taj se broj udvostručio, što znači da je ambulantno putem poliklinike i dnevne bolnice liječeno 40.000 djece", rekao je Nogalo.

To je pokazatelj, kaže Nogalo, kvalitete rada medicinskog osoblja, ali i povećanja broja alergijskih bolesti u djece. Stoga je cilj u bolnici otvoriti što više ambulanti kako bi sve manje djece bilo liječeno u bolničkom stacionaru.

Nakon svečanosti u krugu bolnice, obilježavanje Svjetskog dana astme nastavljeno je na Cvjetnom trgu gdje su građani mogli besplatno izmjeriti kapacitet pluća te slušati edukativno predavanje "Astma škola za djecu" o samokontroli bolesti.

U Hrvatskoj od astme boluje oko 250.000 osoba ili oko šest posto stanovništva. Astma je najčešća nezarazna kronična bolest u djece od koje obolijeva oko 10 posto djece.

U svijetu od astme boluje 300 milijuna ljudi, a broj novooboljelih raste.

Bolest karakteriziraju kašalj, pritisak u prsnom košu, zaduha i otežano disanje, a napade mogu izazvati infekcije dišnih puteva i izloženost alergenima iz okoline kao što su pelud, grinje, prašina, životinjske dlake i sl.

Glavna je tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana astme "Nedostignuti ciljevi u kontroli astme", čime se želi potaknuti zdravstvene stručnjake, udruge oboljelih i javnost na pravodobnu dijagnozu, primjereno liječenje i pronalaženje najboljeg načina života s astmom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙