FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tursko-grčke nesuglasice oko vjerskih objekata

ANKARA, 2. svibnja 2006. (Hina) - Tursko-grčke nesuglasice okovjerskih objekata predstavljaju, uz ciparski sindrom, najkrupnijikamen spoticanja u naporima da se normaliziraju odnosi dvijutradicionalno neprijateljskih zemalja.
ANKARA, 2. svibnja 2006. (Hina) - Tursko-grčke nesuglasice oko vjerskih objekata predstavljaju, uz ciparski sindrom, najkrupniji kamen spoticanja u naporima da se normaliziraju odnosi dviju tradicionalno neprijateljskih zemalja.

Takav zaključak u utorak iznose vodeći turski listovi u komentarima koji su posvećeni susretu šefova diplomacije dviju zemalja Abdullaha Gula i Dore Bakoyannis održanog prošloga tjedna u Sofiji na marginama sastanka ministara vanjskih poslova NATO saveza i zemalja članica EU.

Gul je, podsjeća se, grčkoj kolegici stavio do znanja da Turska ne namjerava izdati dozvolu za otvaranje grčkog ortodoksnog seminara na otoku Heybelijada u Mramornom moru. Ta visoka vjerska institucija pravoslavlja zatvorena je odlukom turskih vlasti još 1971. Službena Ankara uvjetuje otvaranje Heybelijade njezinim povezivanjem s Istanbulskim sveučilištem što su Grci dosad energično odbacivali.

U međuvremenu je grčki istanbulski patrijarh Bartholomeos pozvao jednu skupinu grčkih turista koji su posjetili Capadocciju, u unutrašnjosti Anadolije, da izvrše pritisak na svoju vladu kako bi se otvorila džamija u Ateni. Rekao je da je Atena jedini glavni grad u Europi koji nema džamiju. Drži da bi se tim potezom pomogla zaštita vjerskih objekata pravoslavlja na tlu Turske.

Unatoč svim nesuglasicama, grčki mediji, pozivajući se na izjavu grčke ministrice, najavljuju skorašnji posjet premijera Kostasa Karamanlisa Turskoj.

Premijer Karamanlis i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan sastat će se, kako se najavljuje, još ovoga tjedna u Solunu prilikom održavanja summita zemalja regije. Tada bi se, vjeruje se, mogao priopćiti i datom posjeta Karamanlisa Turskoj.

Tursko-grčke odnose opterećuju mnoge teške dileme i nepoznanice. Turska nastoji da proces međusobnih pregovora ne ugrozi njezine ambicije oko ulaska u punopravno članstvo EU. U tom sklopu važan čimbenik je i međunarodno priznata grčka vlada na podijeljenom Cipru.

Grci pak koji doživljavaju Istanbul kao središte pravoslavlja strahuju da bi turska strana mogla otežati tamošnje vjerske djelatnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙