FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Praznik rada: Prosvjedi i nemiri u Aziji

ZAGREB, 1. svibnja 2006. (Hina) - Diljem jugoistočne Azije uponedjeljak se nemirno obilježava Praznik rada: specijalna policijarastjerala je mirni prvosvibanjski marš u glavnome gradu Kambodže, uIndoneziji su na ulice izašle tisuće radnika, a na Filipinima ljudimarširaju sa željom da smjene predsjednicu Gloriju Macapagal Arroyo,javljaju agencije.
ZAGREB, 1. svibnja 2006. (Hina) - Diljem jugoistočne Azije u ponedjeljak se nemirno obilježava Praznik rada: specijalna policija rastjerala je mirni prvosvibanjski marš u glavnome gradu Kambodže, u Indoneziji su na ulice izašle tisuće radnika, a na Filipinima ljudi marširaju sa željom da smjene predsjednicu Gloriju Macapagal Arroyo, javljaju agencije.

Vlasti u Kambodži izvrgnute su kritici boraca za ljudska prava i oporbe koji odbijaju službeno objašnjenje da je policija naoružana kalašnjikovima i električnim palicama zbog prometne gužve prosvjednike tjerala iz parkova središta Phnom Penha, a tekstilcima vatrogasnim vozilima onemogućavala pristup i okupljanje pred narodnom skupštinom, javlja Reuters.

U Indoneziji se unatoč snažnim mjerama sigurnosti i upozorenju policije da će pucati na nasilne prosvjednike, radnici se okupljaju i vlasti su morale angažirati dvije trećine od ukupno 250 tisuća pripadnika snaga sigurnosti.

Prosvjednici se ne slažu s najavom vlasti da će izmijeniti zakon o radu iz 2003., prenosi agencija dpa.

U glavnome, 12-milijunskome gradu Džakarti prosvjednike očekuje 14 tisuća policajaca, a oni se uglavnom okupljaju na glavnome gradskom trgu, pred predsjedničkom palačom i pred parlamentom.

Na Filipinima se prosvjeduje zbog tvrdnji da je predsjednica Gloria Macapagal Arroyo prije dvije godine lažirala izbore kojima je došla na vlast.

Filipinska je policija na praznik rada u stanju pripravnosti, a u glavnome gradu Manili gdje su održani najveći prosvjedi i marševi na ključnim je mjestima bilo šest tisuća policajaca i dvije tisuće vojnika.

Najmanje je tisuću tih vojnika i policajaca oko predsjedničke palače gdje predsjednica sa suradnicima prati razvoj situacije samo dva tjedna nakon što je vrhovni sud presudio da je ilegalna njezina naredba policiji da silom rastjeruje neodobrene prosvjede.

Vlasti su upozorile da obavještajni podaci upućuju na to da muslimanski gerilci kane izvesti bombaške napade na Praznik rada, a protuvladine snage žele prosvjede iskoristiti za pokušaj državnoga udara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙