FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: dodjelom nagrada završeni 16. Marulićevi dani

SPLIT, , 28. travnja 2006. (Hina) - Dodjelom nagrada "Marul" stručnogocjenjivačkog suda te nagrade publike "Milan Begović" i čitateljaSlobodne Dalmacije završen je večeras u splitskom Hrvatskom narodnomkazalištu 16. festival hrvatske drame i autorskog kazališta"Marulićevi dani".
SPLIT, , 28. travnja 2006. (Hina) - Dodjelom nagrada "Marul" stručnog ocjenjivačkog suda te nagrade publike "Milan Begović" i čitatelja Slobodne Dalmacije završen je večeras u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu 16. festival hrvatske drame i autorskog kazališta "Marulićevi dani".

Najboljom predstavom proglašena drama "Žaba" Dubravka Mihanovića i izvedbi zagrebačkog ITD-a u režiji Franke Perković.

Ocjenjivački je sud Mihanovića nagradio i "Marulom" za najbolje izvedeni dramski tekst, a od deset predstava iz šest hrvatskih te triju bosanskohercegovačkih i jednog slovenskog kazališta, ta je predstava osvojila i nagradu za najbolje glumačko ostvarenje koju je dobio Sreten Mokrović za ulogu Zeke u Mihanovićevoj "Žabi".

"Marula" za najbolju režiju osvojio je Matjaž Pograjc za dramu "Fragile!" Tene Štivičić u izvedbi Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane. Ta je predstava nagrađena i za izvanredan sklad i vrhunsku izražajnost svih segmenata kazališnog čina.

Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja pripale su i Anji Šovagović Despot za ulogu Cvijete Zuzorić i Doris Šarić Kukuljica za ulogu Mare Gundulić u predstavi "Cvijeta Zuzorić" Matka Sršena u izvedbi Teatra ITD. Glumica Edita Karađole nagrađena je za interpretaciju Marijane Škunce u "Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja" Ive Brešana u izvedbi HKD Teatra iz Rijeke. Od glumaca "Marulom" je ovjenčan Ljubomir Kapor za ulogu Jakova u predstavi "Sinovi umiru prvi" Mate Matišića zagrebačkog GDK-a Gavella.

"Marul" za dramaturšku obradu ili prilagodbu dodijeljen je Laryju Zappiji za prilagodbu "Predstave Hamleta u selu Mrduša donja".

Za scenografsko rješenje u Krležinom "Kraljevu", s kojim su gostovali glumci sarajevskog Narodnog pozorišta, nagrađena je Vanja Popović, dok je "Marula" za oblikovanje svjetla dobio Deni Šesnić "osvjetlivši" "Predstavu Hamleta u selu Mrduša donja". Kostimografkinja Ika Škomrlj nagrađena je za svoja rješenja kostima u predstavi "Cvijeta Zuzorić", a Joško Koludrović za nadojmljiviju scensku glazbu i to za onu u predstavi splitskog HNK "Francuzica" Ilije Zovka.

Nagradu publike "Milan Begović" za najbolju festivalsku predstavu osvojila je "Predstava Hamleta u selu Mrduša donja" Ive Brešana.

Ilija Zovko osvojio je i nagradu žirija čitatelja Slobodne Dalmacije za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi "Francuzica"

Ocjenjivački sud festivala činili su Darko Gašparović, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Rijeci, Anton Vidaković, direktor Hrvatskog kazališta Pečuh, Ivica Boban, redateljica i redovna profesorica na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, Zlatko Krilić, pisac i Trpimir Jurkić, glumac.

"Povratak emociji ili priča koja nas se tiče" bilo je geslo ovogodišnjeg izdanja festivala koji je protekao znaku promicanja suvremene dramske riječi, kazala je na zatvaranju izbornica Sanja Nikčević.

"Od deset predstava, devet ih je bilo suvremenih i čak šest premijerno prikazanih, što se dogodilo prvi put u povijesti Marulićevih dana", istaknula je izbornica Nikčević i dodala kako je to "potvrda da Hrvatska ima suvremenu dramu, raznoliku i izazovnu".

Intedant splitskog HNK Milan Štrljić posebnu je zahvalu uputio publici, a naglasio je i kako su na ovogodišnjem festivalu studenti triju glumačkih akademija iz Splita, Osijeka i Zagreba prvi put sudjelovali u radu stručnog dijela festivala, odnosno u čitanju dramskih tekstova koji su osvojili nagrade Ministarstva kulture "Marin Držić" uručene na početku ovog festivala.

16. Marulićeve dane nakon sedam dana zatvorenima je proglasio splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić.

Nakon završetka službenog dijela izvan konkurencije je izveden musical "Dan od Amora" Luke Paljetka i Đele Jusića u izvedbi Dubrovačkog kazališta "Marin Držić i režiji Vladimira Štefančića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙