FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Priznanje američkoj Hrvatici za dokumentarac o Hrvatskoj

WASHINGTON, 19. travnja (Hina) - Američka Hrvatica Brenda Brkusicdobila je u utorak nagradu za dokumentarni film "Sloboda od očaja"koju joj je dodijelila američka organizacija CINE.
WASHINGTON, 19. travnja (Hina) - Američka Hrvatica Brenda Brkusic dobila je u utorak nagradu za dokumentarni film "Sloboda od očaja" koju joj je dodijelila američka organizacija CINE.

Film "Sloboda od očaja" prikazuje istinita svjedočanstva o borbi hrvatskog naroda protiv komunističke represije u bivšoj Jugoslaviji i borbi u 90-tim za neovisnost i očuvanje neovisne domovine.

Brkusic je od CINE prošle godine već dobila Zlatnog orla za taj film u studentskoj kategoriji, a u utorak joj je na godišnjoj dodjeli nagrada u Silver Springu kod Washingtona za isti film dodijeljena i specijalna nagrada žirija, kao priznanje za jedan od najboljih među studentskim dokumentarcima.

Film "Sloboda od očaja" u osnovi priča životnu priču jednog čovjeka, autoričina oca Krunoslava Brkušića s Hvara, koji je 1957. sa 17 godina morao kao politički emigrant bježati iz bivše Jugoslavije u Sjedinjene Države, da bi Hrvatsku ponovno posjetio tek nakon što je stekla neovisnost.

"Ovo je vrlo osoban dokumentarac", rekla je Brkusic hrvatskim novinarima nakon primanja priznanja.

"Ali, u priči o mome ocu mnogi Hrvati mogu pronaći sebe", rekla je Brkusic koja je rođena u Chicagu, a sada živi u Los Angelesu gdje radi na televiziji PBS.

Brkusic, 25, je producentica, redateljica i scenaristica ovoga filma u kojem sudjeluju i čuvena glumačka imena Michael York i John Savage.

CINE je američka organizacija koja promiče dostignuća na filmu, videu i novim medijima i dodjeljuje nagrade za izvrsnost u dokumentarnim i drugim informativnim filmovima i video produkcijama. Osnovan 1957. CINE je do sada dodijelio Zlatnog orla među ostalim i slavnim američkim filmskim autorima poput Stevena Spielberga i Georgea Lucasa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙