FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schwarz Schilling i McElhaney razočarani odbacivanjem ustavnih reformi

MOSTAR, 27. travnja 2006. (Hina) - Visoki međunarodni predstavnik u BiHChristian Schwarz Schilling i američki veleposlanik u BiH DouglasMcElhaney u četvrtak su u odvojenim istupima izrazili razočarenje štoZastupnički dom državnog Parlamenta BiH u srijedu navečer nije usvojiopredložene ustavne amandmane.
MOSTAR, 27. travnja 2006. (Hina) - Visoki međunarodni predstavnik u BiH Christian Schwarz Schilling i američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney u četvrtak su u odvojenim istupima izrazili razočarenje što Zastupnički dom državnog Parlamenta BiH u srijedu navečer nije usvojio predložene ustavne amandmane.

"BiH je propustila teško stečenu priliku da pokrene važan proces modificiranja Ustava kako bi te promjene bile spremne za primjenu na ovogodišnjim listopadskim izborima", rekao je Schilling u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Istaknuvši kako je međunarodna zajednica ujedinjeno stajala iza ovog projekta ustavnih reformi, Schilling je kazao: "Predloženi amandmani bili su i još uvijek su neophodni kako bi se započeo ključni proces jačanja vlasti u BiH. Oni koji su odgovorni za neuspjeh ovog paketa reformi, moraju razmisliti o posljedicama svog djelovanja".

Po Schillingovim riječima u ovom trenutku Bosni i Hercegovini treba vremena da razmotri ishod glasovanja u državnom Parlamentu kojim su odbijeni predloženi amandmani, te da vidi koje korake treba poduzeti.

"Potreba za modifikacijom Ustava BiH neće nestati. To je pitanje o kojem će se ponovo morati razmišljati kako bi se BiH bolje pripremila za integracije u Europsku uniju i kako bi vlada bila spremnija za služenje svojim građanima", rekao je Schilling, neizravno najavljujući obnavljanje pregovora o ustavnim promjenama ali nije precizirao kada.

Američki veleposlanik McElhaney je izjavio kako je neusvajanjem predloženih ustavnih amandmana, BiH poslala negativnu poruku NATO-u i EU-u o svojoj neodlučnosti na putu u članstvo u ove dvije organizacije. No, ni McElhaney ne isključuje mogućnost obnavljanja razgovora o ustavnim promjenama što se očituje u njegovim riječima kako usprkos ovom neuspjelom usvajanju ustavnih amandmana "Sjedinjene Američke Države vjeruju u budućnost BiH, kao i da postoji istinska volja građana u BiH za ustavnim reformama".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙