FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada predlaže Ini opoziv Ivana Brusića; predložila izmjene trošarina

ZAGREB, 27. travnja 2006. (Hina) - Hrvatska Vlada na današnjoj jezatvorenoj sjednici predložila Nadzornom odboru Ine da opozove IvanaBrusića s dužnosti člana Inine Uprave, priopćeno je iz Vlade.
ZAGREB, 27. travnja 2006. (Hina) - Hrvatska Vlada na današnjoj je zatvorenoj sjednici predložila Nadzornom odboru Ine da opozove Ivana Brusića s dužnosti člana Inine Uprave, priopćeno je iz Vlade.

Vlada je donijela i Konačni Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom porezu na naftne derivate.

Tim izmjenama predlaže se brisanje važećih visina posebnoga poreza (trošarina), a Vlada se ovlašćuje za donošenje odluka o propisivanju visine trošarina na naftne derivate za određeno razdoblje, vodeći pri tome računa o promjenama njihovih maloprodajnih cijena. Tim se izmjenama, stoji u obrazloženju predloženog zakona, nastoji očuvati standard građana te osigurati smanjenje troškova u gospodarstvu. Naime, zakonskim izmjenama za koje Vlada traži hitnu saborsku proceduru, omogućilo bi se promptno reagiranje u pogledu propisivanja primjerenih visina trošarina kada porast cijene nafte na svjetskom tržištu može prouzročiti štete na hrvatskom gospodarskom i socijalnom planu.

Prema tome predloženi zakon je isključivo u funkciji smanjena troškova svih potrošača - korisnika bezolovnih motornih benzina i dizelskog goriva, navodi se u obrazloženju zakonskih izmjena.

U obrazloženju se također navodi da je Vlada navedene izmjene predložila uvažavajući trenutno stanje na svjetskom tržištu nafte koje je uzrokom stalne promjene cijene sirove nafte, a koje u konačnici dovodi i do poskupljenja naftnih derivata.

Prije zatvorene sjednice Vlade premijer Ivo Sanader ustvrdio je da je Ina neopravdano i nedopustivo visoko, te mimo uobičajene prakse bez konzultacija s resornim ministarstvom i Vladom digla cijene goriva.

Uputio je zahtjev Ini da od ponoći cijene korigira cijene, što je Ina u međuvremenu i učinila pa su tako bitno smanjene cijene svih goriva, a eurosuper 95 zbog kojeg je i najviše bilo kritika od ponoći će koštati 8 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙