FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjedništvo BiH poziva na dogovor o ustavnim amandmanima

SARAJEVO, 18. travnja 2006. (Hina) - Predsjedništvo Bosne iHercegovine odlučilo je u utorak pozvati predsjednike političkihstranaka koji su ranije postigli sporazum o ustavnim promjenama da seponovno sastanu i dogovore moguće izmjene već usuglašenih amandmana.
SARAJEVO, 18. travnja 2006. (Hina) - Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odlučilo je u utorak pozvati predsjednike političkih stranaka koji su ranije postigli sporazum o ustavnim promjenama da se ponovno sastanu i dogovore moguće izmjene već usuglašenih amandmana.

Član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović kazao je novinarima u Sarajevu da bi se takav sastanak mogao održati u srijedu, a nakon toga bi se državni vrh očitovao o mogućim preinakama dogovorenih amandmana, sukladno zahtjevima nekih političkih stranaka.

Ustavno-pravno povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamenta BiH koje je u utorak također raspravljalo o predloženim amandmanima na Ustav bilo je suočeno s brojnim zahtjevima za izmjene ranije usuglašenog teksta.

Zastupnik Stranke za BiH Beriz Belkić zatražio je da se Zastupničkom domu na raspravu uputi i prijedlog amandmana kojim se ukida entitetsko glasovanje.

Belkić je time uvjetovao potporu zastupnika iz Stranke za BiH cjelokupnom paketu ustavnih promjena.

Zahtjevu za ukidanjem entitetskog glasovanja pridružio su u ime stranke HDZ 1990. i predsjedatelj Zastupničkog doma Martin Raguž.

On je tijekom rasprave na Ustavno-pravnom povjerenstvu upozorio da bi se takvim mehanizmom glasovanja, uz reduciranje uloge Doma naroda u državnom parlamentu, hrvatski narod kao najmalobrojniji doveo u neravnopravan položaj u odnosu na Bošnjake i Srbe.

Raguž je time prenio zajedničko stajalište što su ga o ustavnim promjenama u ponedjeljak uz HDZ 1990. odlučili zastupati i Nova hrvatska inicijativa (NHI), Hrvatska stranka prava "Đapić-Jurišić" (HSP) te Hrvatski blok BiH (HB).

Predstavnici srpskih stranaka u Ustavno-pravnom povjerenstvu u utorak su inzistirali na preciziranju jamstva da se s državne razine neće intervenirati u ovlasti što su ih zadržali entiteti.

Zastupnički dom Parlamenta BiH o ustavnim amandmanima odnosno zahtjevima za njihov popravak trebao bi odlučivati sljedećeg tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙