FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Promjena raspoloženja ulagača prema dolaru

LONDON, 23. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Signali iz američkesredišnje banke o vjerojatnom završetku dvogodišnjeg ciklusazaoštravanja monetarne politike te skupa nafta protekloga su tjedna nasvjetskim tržištima rezultirali padom tečaja dolara prema najvažnijimmeđunarodnim valutama.
LONDON, 23. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Signali iz američke središnje banke o vjerojatnom završetku dvogodišnjeg ciklusa zaoštravanja monetarne politike te skupa nafta protekloga su tjedna na svjetskim tržištima rezultirali padom tečaja dolara prema najvažnijim međunarodnim valutama.

Tako je dolar oslabio 1,9 prema euru, kojim se krajem tjedna trgovalo po 1,234 dolara. Tečaj jedinstvene europske valute u srijedu je dosegnuo najvišu razinu u sedam mjeseci prema američkoj, od 1,2394 dolara. U četvrtak je postigao i povijesni rekord prema jenu od 145,49 jena, no tjedan je završio na 143,86 jena.

Tečaj zelene valute pod pritiskom je od početka tjedna nakon što je iz američke središnje banke Fed signaliziran skorašnji završetak dvogodišnje kampanje podizanja kamatnih stopa. Međunarodni monetarni fond (MMF), pak, u srijedu je objavio da dolar treba značajno pasti kako bi se pomoglo srediti globalne neravnoteže.

To je potaknulo i korekciju dolara prema jenu, britanskoj funti i švicarskom franku za 1,7 posto. Tako dolar stoji 116,6 jena te 1,275 franaka. Funtom se u petak trgovalo po 1,7825 dolara.

Tržište očekuje još jedno podizanje ključne kamatne stope, s trenutnih 4,75 na 5,0 posto u svibnju, no zabilješka s posljednjeg sastanka Feda umanjila je izglede za daljnjim podizanjem kamatnih stopa nakon toga, rekao je jedan trgovac. Očekuje se i da Europska središnja banka ove godine povisi ključnu kamatnu stopu u eurozoni na tri posto a možda i više do kraja godine, dok bi Bank of Japan mogao zaoštriti monetarnu politiku negdje u trećem tromjesečju, smatraju analitičari.

Rastuće geopolitičke tenzije oko iranskog nuklearnog programa pripomogle su padu potražnje za američkom valutom, kako ulagači pojačano ulažu u sigurna utočišta za kapital, poput zlata. Cijene nafte dosegnule su novi rekord, premašivši 71 dolar za barel. Cijena zlata, pak, dosegnula je 617 dolara za uncu, što je njezina najviša razina u proteklih 25 godina. "Ulaganjem u zlato ovih dana ne možemo pogriješiti, u jednoj fazi svi smo bili kupci", ustvrdio je jedan trgovac u Sydneyu.

Priopćenje švedske središnje banke da je povećala udjel eura u svojim deviznim rezervama na 50 posto također je doprinijela jačanju eura. Iako su švedske devizne rezerve relativno male, u vrijednosti svega 21 milijardu dolara, udjel eura u njima znatno je povećan, kažu analitičari. Taj potez švedske središnje banke uslijedio je nakon što su proteklih tjedana i središnje banke država u Zaljevu najavile da razmatraju povećanje udjela jedinstvene valute u svojim deviznim rezervama.

Riksbank je objavila da je udio dolara u njezinim deviznim rezervama smanjen za 17 postotnih bodova, na 20 posto, dok je eura porastao 13 postotnih bodova, na 50 posto. Povećala je i udjel norveških kruna s nula na 10 posto, dok je udio jena smanjen s osam na nula posto. "Na tržištu se osjeća kao da središnje banke prate jedna drugu, pa iako su devizne rezerve Riskbanke relativno male, tržišta špekuliraju što će učiniti drugi monetarni zakonodavci", rekao je Tim Fox, valutni strateg pri DrKW.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙