FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Institut "Ruđer Bošković" i Restauratorski zavod za očuvanje kulturne baštine

ZAGREB, 27. travnja 2006. (Hina) - Institut "Ruđer Bošković" i Hrvatskirestauratorski zavod (HRZ), uz supotpisništvo Ministarstva kulture iMinistarstva znanosti, obrazovanja i športa, potpisali su danassporazum o suradnji kako bi ojačali razvoj i upotrebu eksperimentalnihtehnika nuklearne fizike u restauraciji i zaštiti kulturne baštine uHrvatskoj.
ZAGREB, 27. travnja 2006. (Hina) - Institut "Ruđer Bošković" i Hrvatski restauratorski zavod (HRZ), uz supotpisništvo Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, potpisali su danas sporazum o suradnji kako bi ojačali razvoj i upotrebu eksperimentalnih tehnika nuklearne fizike u restauraciji i zaštiti kulturne baštine u Hrvatskoj.

Temelj ugovora jest dugogodišnja suradnja Laboratorija za interakcije ionskih snopova Instituta i Prirodoslovnog laboratorija HRZ-a.

Snažnu podršku razvoju korištenja nerazornih nuklearnih tehnika u analizi i zaštiti kulturne baštine u Hrvatskoj prošle godine dala i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA). Ta središnja svjetska organizacija, koja promiče miroljubive primjene nuklearnih znanosti, osigurala je četvrt milijuna dolara za nabavu najsuvremenijih eksperimentalnih uređaja i školovanje nekoliko naših mladih znanstvenika u korištenju tih uređaja za ispitivanje i restauraciju umjetnina.

Obzirom da nuklearne tehnike ne oštećuju predmete ispitivanja, danas se u svijetu naširoko koriste pri dijagnostici stanja objekta kojega se restaurira, pri nadzoru postupka sanacije te kod istraživanja novih konzervatorsko-restauratorskih metoda.

U okviru dosadašnje suradnje dvaju laboratorija IRB-a i HRZ-a, nabavljen je prijenosni spektrometar za rentgensku fluorescentnu analizu kojim je znatno ubrzana postojeća analiza anorganskih pigmenata u bojama i premazima korištenim pri izradi umjetnina.

Ujedno je omogućeno i vrlo točno ispitivanje sadržaja metala u legurama i drugim materijalima od kojih su umjetnine načinjene. Prenosivost uređaja dodatno doprinosi kvaliteti restauratorskih poduhvata, jer se analiza može obaviti i na terenu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙