FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel za diplomatsko rješenje iranskog nuklearnog problema

TOMSK, 27. travnja 2006. (Hina/AFP) - Njemačka kancelarka AngelaMerkel pozvala je u četvrtak u Tomsku, u Sibiru, međunarodnu zajednicuda zajednički djeluje kako bi diplomatskim putem natjerala Iran dapoštuje međunarodne ugovore o nuklearnoj energiji.
TOMSK, 27. travnja 2006. (Hina/AFP) - Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u četvrtak u Tomsku, u Sibiru, međunarodnu zajednicu da zajednički djeluje kako bi diplomatskim putem natjerala Iran da poštuje međunarodne ugovore o nuklearnoj energiji.

"Svima je u interesu da međunarodna zajednica zajednički djeluje i da Iranu putem diplomacije pokaže da se mora držati međunarodnih ugovora" o nuklearnoj energiji, kazala je Merkel dan prije roka koji su Ujedinjeni narodi postavili Teheranu da prestane obogaćivati uran.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak u Tomsku da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) treba zadržati "ključnu ulogu" u rješavanju iranskog nuklearnog pitanja i da ga ne treba "prebacivati UN-ovu Vijeću sigurnosti".

"Mišljenja smo da IAEA mora imati glavnu ulogu i da se taj teret ne treba tovariti na leđa Vijeća sigurnosti", rekao je predsjednik na konferenciji za tisak.

Putin je, i dalje se držeći ruskog opreznog stajališta, rekao da je prerano izvlačiti zaključke o Iranu i podsjetio da se Rusija protivi širenju nuklearnog oružja, založivši se za pravo Irana da ima pristup civilnoj nuklearnoj tehnologiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙