FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka poziva SAD na izravne razgovore s Iranom o nuklearnom programu

WASHINGTON, 5. travnja (Hina) - Njemački ministar vanjskih poslovaFrank-Walter Steinmeier pozvao je u utorak Sjedinjene Države daizravno razgovaraju s Iranom o njegovu nuklearnom programu.
WASHINGTON, 5. travnja (Hina) - Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier pozvao je u utorak Sjedinjene Države da izravno razgovaraju s Iranom o njegovu nuklearnom programu.

Steinmeier je uoči svog susreta s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice rekao kako bi izravni pregovori između Washingtona i Teherana mogli donijeti napredak u rješavanju dugotrajne krize oko iranskog nuklearnog programa.

On je kazao kako je predložio Stephenu Hadleyu, savjetniku za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, da se za razgovore o iranskom nuklearnom programu iskoristi prigoda kada SAD i Iran budu razgovarali o Iraku.

"Savjetovao sam da tema ne bi trebala biti ograničena samo na Irak nego proširena kako bi uključila jedan od najhitnijih problema s kojim se svi suočavamo: sumnja da se Iran, iransko čelništvo, bavi tajnim programima atomskog oružja", rekao je Steinmeier novinarima.

Steinmeier je priznao kako ne vidi naznake da američka administracija želi ući u takve razgovore s Iranom.

Analitičari smatraju kako njemački prijedlog, koji ima potporu Velike Britanije, svjedoči kako europske sile nisu optimistične da će iranska nuklearna kriza biti riješena kroz akcije koje se poduzimaju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Washington je pristao razgovarati s iranskim dužnosnicima o stanju u Iraku, a Teheran je najavio kako bi ti razgovori trebali biti održani u Bagdadu uz sudjelovanje Iračana. Njihov datum još nije određen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙