FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petrači pravomoćno osuđeni za otmicu Zagorčeva sina

ZAGREB, 26. travnja 2006. (Hina) - Vrhovni sud odbio je žalbe Hrvoja iNovice Petrača i potvrdio prvostupanjsku presudu kojom su osuđeni zbogsudjelovanja u otmici maloljetnog sina umirovljenog generala VladimiraZagorca, a navodnom vođi otmičarske skupine Ivanu Matekoviću injegovom bratu Liberu odredio je ponovno suđenje.
ZAGREB, 26. travnja 2006. (Hina) - Vrhovni sud odbio je žalbe Hrvoja i Novice Petrača i potvrdio prvostupanjsku presudu kojom su osuđeni zbog sudjelovanja u otmici maloljetnog sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca, a navodnom vođi otmičarske skupine Ivanu Matekoviću i njegovom bratu Liberu odredio je ponovno suđenje.

Vrhovni je sud tu odluku objavio danas poslijepodne na svojim internetskim stranicama.

Presudom je odlučeno da će se provoptuženom Ivanu Matekoviću i njegovom bratu Liberu ponovno suditi za otmicu. Njima se, naime, sudilo u odsutnosti jer su do kolovoza, odnosno rujna prošle godine bili u bijegu, a u takvim slučajevima optuženi imaju pravo na ponavljanje postupka. No, njih će dvojica taj postupak čekati u pritvoru koji im je odlukom Vrhovnog suda produljen, među ostalim, zbog opasnosti od bijega.

Na optuženičkoj klupi opet će se naći i Marinko Gošuljević, Siniša Ježovita i Stevo Smrček. Protiv njih i Ivana Matekovića postupak će se ponoviti u odnosu na dio optužnice koja ih tereti za udruživanja radi počinjenja kaznenog djela, odnosno udruživanje u grupu koja je planirala otmice djece bogatih hrvatskih građana.

Vrhovni je sud potvrdio dio presude zagrebačkog Županijskog suda kojom su Hrvoje i Novica Petrač, te Ivan Bastalić i sudu nedostupni bjegunac Nikola Matekovića osuđeni na zatvorske kazne zbog sudjelovanja u otmici maloljetnog Tomislava Zagorca u veljači 2004.

Hrvoju Petraču potvrđena je kazna od šest godina zatvora. On je nedugo nakon otmice pobjegao iz Hrvatske, a lani je uhićen u Grčkoj i čeka se njegovo izručenje. Njegovom sinu Novici također je potvrđena kazna od tri i pol godine, a Bastaliću i Nikoli Matekoviću potvrđene su kazne od tri godine i dva mjeseca, odnosno godinu i pol zatvora.

Potvrđena je i krivnja za Gošuljevića, Ježovite i Smrčeka za sudjelovanje u otmici, no kako je ukinut dio presude po točci optužnice za udruživanje radi otmice djece bogataša kazne koje su im izrečene za to djelo su otpale. Gošuljević je tako kazna od tri godine i tri mjeseca smanjena za jedan mjesec. Ježoviti i Smrčeku kazne su smanjene za tri mjeseca, pa su sada pravomoćno osuđeni na tri, odnosno dvije i pol godine.

U obrazloženju odluke Vrhovnog suda među ostalim se navodi kako je na suđenju utvrđeno da je postojao dogovor između Novice Petrača i njegovog oca Hrvoja s Ivanom Matekovićem početkom prosinca 2003. o angažiranju grupe ljudi za otmicu maloljetnog Tomislava Zagorca koja je, po ocjeni suda, bila vrlo pažljivo planirana.

Odvjetnici Hrvoja i Novice Petrača te Ivana Matekovića nisu bili dostupni za komentar presude koju je donijelo vijeće Vrhovnog suda pod predsjedanjem sutkinje Ane Garačić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙