FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kijev: Počela Međunarodna konferencija o černobilskoj katastrofi

Kijev: Počela Međunarodna konferencija o černobilskoj katastrofiKIJEV , 24. travnja 2006. (Hina/AFP) - Konferencija o posljedicamačernobilske katastrofe počela je u ponedjeljak u Kijevu, gdje će se upredstojećih nekoliko dana obilježiti dvadeseta godišnjica najteženuklearne katastrofe u povijesti čovječanstva.
KIJEV , 24. travnja 2006. (Hina/AFP) - Konferencija o posljedicama černobilske katastrofe počela je u ponedjeljak u Kijevu, gdje će se u predstojećih nekoliko dana obilježiti dvadeseta godišnjica najteže nuklearne katastrofe u povijesti čovječanstva.

Neporedno prije otvorenja skupa ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko u konferencijskoj je dvorani u Kijevu pozdravio visoke međunarodne dužnosnike, među kojima europsku povjerenicu za vanjsku politiku Benitu Ferrero-Waldner, direktore UNESCO-a Koichira Matsuuru i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Lee Jong-wooka. Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) predstavlja zamjenik njezina direktora Tomihiro Tamiguchi zadužen za nuklearnu sigurnost.

Konferencijom počinje niz komemoracija kojima će se obilježiti katastrofa, a vrhunac će biti 26. travnja, na dan kada je 1986. eksplodirao reaktor broj 4 nuklearne centrale u Černobilu, smješten oko 100 kilometara sjeverno od Kijeva.

Tijekom deset dana trajao je požar koji je bilo nemoguće zaustaviti, odašiljući u atmosferu radijacijske čestice, po jakosti istovjetne snazi 200 bombi poput one što su je Amerikanci bacili na Hirošimu.

Prema službenim podacima, danas zdravstvene probleme zbog posljedica nuklearne katastrofe u Ukrajini ima više od 2,4 milijuna stanovnika, među kojima je 428.000 djece. Uglavnom je riječ o bolestima krvožilnog sustava i raznim vrstama karcinoma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙