FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukelić u Dublinu razgovarao s irskim kolegom Martinom

ZAGREB/DUBLIN, 25. travnja 2006. (Hina) - Hrvatski ministargospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić razgovarao je uutorak u Dublinu sa svojim irskim kolegom Michaelom Martinom oprimjeni znanja i iskustava koji su toj, ne tako davno siromašnojagrarnoj zemlji, omogućili da ostvari svoje gospodarsko čudo, izjavioje za Hinu glasnogovornik ministarstva gospodarstva, rada ipoduzetništva Domagoj Vričko.
ZAGREB/DUBLIN, 25. travnja 2006. (Hina) - Hrvatski ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić razgovarao je u utorak u Dublinu sa svojim irskim kolegom Michaelom Martinom o primjeni znanja i iskustava koji su toj, ne tako davno siromašnoj agrarnoj zemlji, omogućili da ostvari svoje gospodarsko čudo, izjavio je za Hinu glasnogovornik ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Domagoj Vričko.

"Ministar Martin je otvoreno naglasio da su njegovo ministarstvo i sve pripadajuće agencije na raspolaganju hrvatskom ministarstvu za svaku moguću pomoć i sugestije", kazao je Vričko.

Prema njegovim riječima, Vukelić je izrazio želju da prema irskog modelu, "ali ne grubo kopirajući ga", Hrvatska preuzme sve ono što joj je primjenjivo glede jačanja poduzetništva i razvoja gospodarstva.

Vukelić je sa svojim domaćinom dogovorio posjet irskih gospodarstvenika do kraja godine Zagrebu, a izgledno je da će irsko izaslanstvo predvoditi upravo ministar Martin. Na tom bi se susretu, dodao je Vričko, trebali dogovoriti konkretni oblici suradnje, za što su najviše zaintersirane irske računalne i softverske tvrtke.

Irska je, zahvaljujući ulaganju u obrazovanje, gospodarskoj politici iz 1998., koja se temeljila na primjeni pogodnosti članstva u EU, članstvu u EMU te ukidanju trgovinskih barijera, od relativno poljoprivredne zemlje sa slabo razvijenom industrijom, slabim gospodarskim rastom i visokom stopom nezaposlenosti, postala visoko tehnološki razvijena zemlja s izvozno orijentiranom industrijom. Irska je postala zemlja s najvećom stopom gospodarskog rasta u EU (prosječna stopa BDP-a u razdoblju od 1995-2001. iznosila je 9,4 posto, dok je na razini cijele EU iznosila 2,6 posto).

Smatra se da su izravna strana ulaganja jedan od glavnih temelja irskog gospodarskog uzleta.

Gospodarska suradnja između RH i Irske još je uvijek ispod realnih mogućnosti. Robna razmjena je skromna i sporadična, i obavlja se preko trećih zemalja, naročito Velike Britanije. Kako u Hrvatskoj nema irskog trgovinskog predstavništva ne bilježe se značajnija irska ulaganja u Hrvatsku. Hrvatska je 2005. izvezla robu u Irsku u vrijednosti 22 milijuna američkih dolara, a uvezla robe u vrijednosti 105 milijuna dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙