FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukelić u radnom posjetu Irskoj

ZAGREB/DUBLIN , 24. travnja 2006. (Hina) - Ministar gospodarstva, radai poduzetništva Branko Vukelić boravi u posjetu Irskoj gdjeupoznavanjem rada nekoliko institucija za poticanje gospodarskograzvoja i ulaganja želi u Hrvatsku prenijeti dio iskustva te članiceEuropske unije koja zadnjih 15 godina ostvaruje sjajan gospodarskirast.
ZAGREB/DUBLIN , 24. travnja 2006. (Hina) - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić boravi u posjetu Irskoj gdje upoznavanjem rada nekoliko institucija za poticanje gospodarskog razvoja i ulaganja želi u Hrvatsku prenijeti dio iskustva te članice Europske unije koja zadnjih 15 godina ostvaruje sjajan gospodarski rast.

Prema Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj, u usporednoj studiji BDP-a u svijetu početkom 2005. Irska je ostvarila najveći napredak četvrtim mjestom po bogatstvu, iza Luksemburga, Norveške i SAD.

U Hrvatskoj "želimo primijeniti (dobra irska iskustva), jasno u onoj mjeri u kojoj možemo, s obzirom da ne možemo preslikati taj model, jer situacija nije jednaka", rekao je telefonski za Hinu Vukelić.

U Entreprise Ireland, vladinoj organizaciji zaduženoj za poticanje razvoja irskih tvrtki, pratili smo prezentaciju njihove organizacije i njihova načina promicanja razvoja poduzetništva, rekao je Vukelić koji je u Irsku stigao na poziv ministra poduzetništva, trgovine i zapošljavanja Michaela Martina.

"I mi bismo u Hrvatskoj željeli organizirati agenciju koja će se baviti razvojem hrvatskih tvrtki i jačanjem njihove izvozne orijentacije" , rekao je Vukelić.

Upoznavanja irskog modela korisno je kako bi se utvrdilo na koji način Hrvatska može ojačati "relativno nisku" gospodarsku suradnju s Irskom, objasnio je ministar.

Hrvatska je u 2005. izvezla robu u Irsku nešto manje od 22 milijuna USD, što je za 20 posto manje u odnosu na 2004., a uvezla je iz Irske 105 milijuna dolara robe.

Irski model trebao bi Hrvatsku poučiti i kako osposobiti svoje gospodarstvo za snažniji iskorak na drugo tržište, rekao je Vukelić.

Hrvatsko izaslanstvo u ponedjeljak je posjetilo i Institut za javnu upravu (IPA), a u utorak će Vukelić s domaćinom Martinom razgovarati o mogućim razmjenama posjeta gospodarstvenika dviju zemalja kako bi zajednički ustanovili područja suradnje.

Izaslanstvo hrvatskog ministarstva gospodarstva u ponedjeljak je posjetilo i vladinu agenciju za poticanje ulaganja (IDA), a u programu je i upoznavanje rada Instituta za obrazovanje i zapošljavanje (FAS).

Hrvatska je već preuzela neka iskustva iz irskog procesa pregovora i nekoliko irskih stručnjaka pomaže savjetima Agenciji za promicanje ulaganja i hrvatskome ministarstvu gospodarstva. Nekad siromašna zemlja emigracije i pretežito agrarna zemlja u trenutku pristupa tadašnjoj Europskoj ekonomskoj zajednici 1973., Irska se razvila jer je znala dobro koristiti fondove Europske unije, ulagala je u obrazovanje i privukla strana ulaganja niskim poreznim stopama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙