FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski čelnici osudili napade u Dahabu, Mubarak najavio kažnjavanje krivaca

KAIRO, 24. travnja 2006. (Hina/AFP) - Egipatski predsjednik HosniMubarak izjavio je u ponedjeljak navečer da će "krivci" za trostrukinapad u Dahabu u kojemu je najmanje 30 osoba smrtno stradalo, a 150 jeozlijeđeno, "biti kažnjeni".
KAIRO, 24. travnja 2006. (Hina/AFP) - Egipatski predsjednik Hosni Mubarak izjavio je u ponedjeljak navečer da će "krivci" za trostruki napad u Dahabu u kojemu je najmanje 30 osoba smrtno stradalo, a 150 je ozlijeđeno, "biti kažnjeni".

"Krivci za ovaj gnusni teroristički čin bit će gonjeni i kažnjeni po zakonu", rekao je Mubarak, kako prenosi vladina agencija Mena.

"Egipatski narod je ustrajan u borbi s terorističkim snagama koje prijete njegovim sinovima i žele poljuljati sigurnost i stabilnost zemlje", dodao je.

Američki predsjednik George W. Bush "odlučno" je osudio atentat na Sinaju nazvavši ga "činom mržnje" i obećavši da će nastaviti potragu za teroristima.

"I danas smo vidjeli da teroristi žele definirati svijet onako kako ga oni vide. Odlučno osuđujem počinjena ubojstva, smrt nedužnih u Egiptu", rekao je Bush na javnom skupu u Las Vegasu.

Izraelski premijer Ehud Olmert nazvao je u ponedjeljak egipatskog predsjednika Mubaraka i "izrazio sućut uime Izraela" zbog atentata u Dahabu, priopćeno je iz njegovog ureda.

"Dvojica čelnika razgovarali su pritom o nužnoj suradnji između dviju zemalja u borbi s međunarodnim terorizmom", dodaje se u priopćenju.

Palestinski vođa Mahmud Abas i vlada koju predvodi islamistički pokret Hamas osudili su krvave napade u Dahabu.

"To je zločinački čin koji pogađa civile bez razlike i koji se potpuno protivi našoj vjeri", kazao je Abas, kako piše u službenom priopćenju.

"Naša vlada oštro osuđuje taj zločinački čin koji vrijeđa našu vjeru, potresa palestinsku nacionalnu sigurnost i kosi se s arapskim interesima", rekao je za AFP glasnogovornik vlade Hazi Hamad.

Napade u egipatskom ljetovalištu osudili su i francuski predsjednik Jacques Chirac, kao i britanski šef diplomacije Jack Straw.

Eksplozije su se dogodile u 19.15 sati po mjesnom vremenu u razmaku od nekoliko minuta, kako javljaju sigurnosni izvori. Agencija Reuters javila je da je poginulo 30 osoba, a više od stotinu je ozlijeđeno, većinom egipatski državljani. Bombe su aktivirane daljinski, dodaju sigurnosni izvori.

Objavljeno je da su među smrtno stradalima četiri stranca, među kojima jedan švicarski i jedan ruski državljanin, te da su ozlijeđena tri Izraelca.

Meta napada bila su dva restorana, Nelson i Aladdin, kao i trgovački centar Ghazala u ljetovalištu jugoistočno od Kaira koje je trenutačno jako dobro posjećeno, osobito zbog dugog vikenda u Egiptu kada se slavio pravoslavni Uskrs i blagdan Cham al-Nassim.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙