FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Amnesty: SAD koristio privatne tvrtke kao paravan za prijevoz terorista

ZAGREB/LONDON , 5. travnja 2006. (Hina) - Sjedinjene Države koristilesu privatne zrakoplovne tvrtke kao paravan za tajni prijevoz osobaosumnjičenih za terorizam u zemlje u kojima su ih mogli zlostavljati,izvijestila je u srijedu međunarodna humanitarna organizacija AmnestyInternational, prenose agencije.
ZAGREB/LONDON , 5. travnja 2006. (Hina) - Sjedinjene Države koristile su privatne zrakoplovne tvrtke kao paravan za tajni prijevoz osoba osumnjičenih za terorizam u zemlje u kojima su ih mogli zlostavljati, izvijestila je u srijedu međunarodna humanitarna organizacija Amnesty International, prenose agencije.

Najnovije optužbe uslijedile su nakon višemjesečnih optužbi prema kojima je središnja američka tajna agencija CIA transportirala osumnjičene za terorističke akcije u suprotnosti s uobičajenim legalnim postupcima, u zemlje u kojima su ih mogli ispitivati i istodobno zlostavljati. Amnesty smatra da je riječ o tajnim letovima koji su omogućili "nestanak" mnogih "nepodobnih" osoba, prenosi Reuters.

U izvješću se navodi kako je riječ "o tajnim operacijama tijekom kojih su ljudi najprije uhićeni ili oteti, a zatim prebačeni na tajno mjesto u nekoj drugoj zemlji gdje ih se zlostavljalo ili se to još uvijek čini"

Washington priznaje da ponekad prakticira transfere osumnjičenika izvan uobičajene procedure, što je, kako navodi, postupak poznat kao izručenje, no niječe optužbe o slanju takvih osoba u zemlje u kojima se prakticiraju zlostavljanja zatočenika, izvješćuje dpa.

U izvješću što ga je objavio Amnesty International iznosi se podatak o približno 1.000 letova u izravnoj vezi s CIA-om, a prema podacima te nevladine organizacije CIA je koristila uglavnom europski zračni prostor, dok su letove za nju obavljale privatne zrakoplovne tvrtke koje je ta moćna tajna služba koristila kao paravan, izvijestio je Reuters.

Kritičari ovakve pretpostavke smatraju da je teško dokazati za što kakve su prijevoze korišteni takvi letovi te napominju da nije nemoguće da ih je CIA angažirala za prijevoz važnih dužnosnika. No, Amnesty raspolaže i podatkom da je zrakoplov jedne takve zrakoplovne tvrtke u zaljev Guantanamo u određenom razdoblju sletio čak stotinu puta, te navodi podatak prema kojemu je osoba osumnjičena za terorizam - Abu Omar nakon otmice u Italiji prebačen u Njemačku, a zatim u Egipat. Vlasnici privatne tvrtke čijim je zrakoplovom Omar putovao, nevladinoj su agenciji priznali kako su ga iznajmili CIA-i, doznaje France presse.

"Američka administracija manipulira sporazumima o komercijalnim letovima kako bi mogla kršiti međunarodne zakone", drži glavna tajnica Amnestyja Irene Khan. Amnesty je pratio i analizirao kretanje zrakoplova privatnih tvrtki u razdoblju između 2001. i 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙