FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nacrt novog zakona o javnoj nabavi u svibnju

ZAGREB, 24. travnja 2006. (Hina) - Novi zakon o javnoj nabavi trebao bibiti donesen do kraja ove godine, a taj će zakon zamijeniti sadašnji,koji nije u dovoljnoj mjeri usklađen sa smjernicama Europske unije teomogućiti provedbe postupaka javna nabave u skladu s najboljimeuropskim praksama.
ZAGREB, 24. travnja 2006. (Hina) - Novi zakon o javnoj nabavi trebao bi biti donesen do kraja ove godine, a taj će zakon zamijeniti sadašnji, koji nije u dovoljnoj mjeri usklađen sa smjernicama Europske unije te omogućiti provedbe postupaka javna nabave u skladu s najboljim europskim praksama.

Nacrt toga zakona očekuje se u svibnju, a početkom jeseni trebao bi biti u Vladinoj i potom saborskoj proceduri, najavio je danas predstojnik Ureda za javnu nabavu Mato Regvar na seminaru o pravnim propisima Europske unije o javnoj nabavi i njihovom uključivanju u pravni sustav Republike Hrvatske.

Pravila javne nabave u Europskoj uniji jedan su od temelja njezinog jedinstvenog tržišta, pa im i Hrvatska, kao buduća punopravna članica, mora pristupiti seriozno i odgovorno, kako bi njezino gospodarstvo bilo konkurentno na zajedničkom europskom tržištu.

Istaknuto je to na seminaru koji se odražava u organizaciji Ureda za javnu nabavu, kao dio twinning projekta 'Jačanje hrvatskog sustava javne nabave' u okviru CARDS programa.

Kvalitetni sustav javne nabave osigurava konkurentno natjecanje za javne ugovore te transparentnost i ravnopravni tretman svih ponuđača, a cilj mu je osigurati jednake uvjete za sve sudionike na područjima koja su tradicionalno bila sklona nacionalnim ponuđačima, rečeno je na skupu.

Prema iznesenim procjenama, javna nabava u Europskoj uniji čini oko15 posto BDP-a, a u Hrvatskoj, na javnu nabavu odnosi se 12 posto BDP-a.

Nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, hrvatske tvrtke, od veljače prošle godine, imaju mogućnost pristupa postupcima javne nabave u Europskoj uniji, a tvrtke iz Europske unije dobit će takav pristup hrvatskom tržištu javne nabave najkasnije tri godine nakon stupanja na snagu tog Sporazuma.

Hrvatska se ubrzano priprema za te događaje, kaže predstojnik Ureda za javnu nabavu Mato Regvar, napominjući kako bi potpuno novi zakon o javnoj nabavi trebao bi biti donesen do kraja ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙