FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bozanić : Manjkavi zakoni omogućuju korupciju

ZAGREB, 21. travnja 2006. (Hina) - Nadbiskup zagrebački kardinal JosipBozanić izjavio je za HTV da u našim zakonima ima puno rupa kojeomogućuju korupciju i zauzeo se za jasno zakonodavstvo.
ZAGREB, 21. travnja 2006. (Hina) - Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić izjavio je za HTV da u našim zakonima ima puno rupa koje omogućuju korupciju i zauzeo se za jasno zakonodavstvo.

Osvrnuvši se na europske integracijske procese, Bozanić je u intervjuu u "Dnevniku plus" rekao kako je naše mjesto u Europi, ali da ne treba nepotrebno žuriti već dobro definirati interese i očuvati identitet.

Korupcija je veliko zlo ovoga vremena i veliko zlo i u Hrvatskoj, kazao je Bozanić zauzevši se za jasno zakonodavstvo.

"Čini mi se da u našim zakonima ima puno rupa koje omogućuju upravo korupciju", rekao je i zaključio kako je potreban odgoj za pravnu kulturu.

Nadbiskup drži da treba stvarati zakone koji će biti dugoročni te zastupati i promovirati principe. Ocijenio je da se nekada olako donose zakoni, ukazavši na veliku odgovornost saborskih zastupnika.

Zakone treba solidno pripremati, dobro studirati prijedloge a ne olako dizati ruke, poručio je Bozanić.

Komentirajući primjedbu o tome da Crkva nije dovoljno glasno govorila kada je bilo riječi o pretvorbi, privatizaciji i kriminalnim radnjama, nadbiskup Bozanić je rekao da Crkva uvijek nastoji govoriti. Podsjetio je na svoje prvo javno obraćanje kao zagrebačkog nadbiskupa kada je spomenut i "grijeh struktura", naglasivši da se upravo time željela pažnja usmjeriti na zakonodavstvo.

"Zakoni su omogućili privatizaciju kakva je bila, odnosno, ako to nisu zakoni omogućili, onda izvršna i sudska vlast nije obavila svoj posao", rekao je.

Hrvatska je u 50 godina doživjela dva "potresa" - nacionalizaciju u komunizmu i privatizaciju u demokratskim promjenama, rekao je. Tu je bilo prilika mnogima da ne postupe po savjesti, često iskorištavajući zakone pri čemu su stradali najslabiji, a poruka Crkve je željela pomoći obeshrabrenima, siromašnima, onima čiji se glas ne čuje, rekao je.

Odgovarajući na pitanja o integriranju Hrvatske u Europu, Bozanić je rekao kako je naše mjesto u Europi. Iako je naša perspektiva Europa, nadbiskup poručuje da ne treba nepotrebno žuriti već dobro definirati interese, očuvati identitet te znati i pred Europom braniti svoje dostojanstvo.

Drži da je prvi zadatak države štititi našega čovjeka. Tržišna ekonomija ima svoje zakone, ali treba poštivati i zakone jedne zemlje. U procesu prema EU od nas se traži nešto što nije ozakonjeno u zemljama EU i zato je potrebno štititi građane i interese, ustvrdio je, uz ostalo, u intervjuu kardinal Bozanić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙